Astronautika: misije

oco
Umjetnički prikaz letjelice OCO u orbiti, scenario koji se neće odigrati

Danas u 11 sati ujutro po napšem vremenu iz američke vojne baze u Vandenbergu raketom Taurus XL lansirana je u Zemljinu orbitu specijalna opservatorija (OCO, Orbiting Carbon Observatory) za detekciju i mapiranje ugljik-dioksida u atmosferi. Lansiranje je   prošlo bez problema, raketa je uspješno podignula satelit na planiranu orbitu oko Zemlje, no tada je nešto pošlo po zlu. Zaštitna kapsula na vrhu rakete nije se odvojila od letjelice te je ona (najvjerojatnije ispravna i neoštećena) sada zarobljena u svom omotaču, zajedno s posljednjim stupnjem rakete nosača, na visini od preko 700 km.
Inženjeri misije proglasili su lansiranje uspješnim, a samu misiju OCO završenom, zbog nemogućnosti da se letjelica izvuče iz omotača, otvori solarne panele i započne s radom.

NASA je polagala velike nade upravo u ovaj projekt kako bi se napokon riješila dilema o ugljik dioksidu, razlučilo njegovo stvaranje iz prirodnih i umjetnih izvora, te omogućilo stvaranje modela cirkuliranja CO2 u atmosferi i njegov utjecaj na efekat staklenika. Ovo nije jedino neuspješno lansiranje letjelica čiji je cilj dijagnosticiranje problematike klimatskih promjena, europske i ruske letjelice također su imale neslavan kraj. Na koncu (ili početku) cijele priče u kuloarima se špekilira i o mogućnosti namjernog osujećivanja takozvanih ekološko-klimatskih misija. Takav scenario nije nemoguć, naime snažan industrijski (čitaj financijski) lobi zasigurno ne bi bio presretan nedvosmislenim podacima iz kojih bi se vidjelo da neke industrijske grane i njihovi proizvodi imaju ogroman utjecaj na okoliš. Gubitak uhodanih isplativih industrija značilo bi prazne đepove za industrijski lobi, koji si to ne može dopustiti. Sličnu situaciju imamo i na području automobilskih motora koje pogone foslina goriva, iako postoje "čiste", ekološke tehnologije njihovna masovna upotreba još uvijek se kontrolirano onemogućava. Vjerojatno nikada nećemo saznati je li iznad naših glava letjelica za razumijevanje Zemljina zdravlja namjerno onemogućena u obavljanju svoje zadaće, ali sumnja postoji.