Astronautika: misije

Jučer ujutro u 10 sati po našem vremenu ponos južnokorejskog svemirskog programa, raketa-nosilica KSLV-1 (The First Korean Space Launch Vehicle), eksplodirala je dvije minute nakon lansiranja iz svemirskog centra Naro. Prvotni Južnokorejski izvještaji govorili su o tome kako je s raketom izgubljen kontakt nedugo nakon lansiranja. Izvješća iz Moskve jasno govore kako je riječ o većem kvaru na raketi nakon čega je došlo do eksplozivne dezintegracije rakete i klimatološkog satelita STSAT-2B kojeg je trebala dopremiti u Zemljinu orbitu.

kslv
Lansiranje KSLV

Zasad se ne zna točan uzrok kvara, a na njegovom dijagnosticiranju zajedno rade ruski i južnokorejski stručnjaci, izjavio je za medije tamošnji ministar znanosti i kulture Ahn Ben Mann. Po utvrđivanju pogreške prići će se trećem po redu pokušaju lansiranja KSLV rakete.

Južna Koreja već neko vrijeme koristi savjetodavne usluge ruskih stručnjaka, no gradnja i operativna upotreba novih raketa gotovo je uvijek povezana s dječjim bolestima za čije je otklanjanje potrebno i po nekoliko godina.

Prvi pokušaj lansiranja rakete iz klase KSLV od 25. avgusta 2009. bio je djelimičan uspjeh. Tada je raketa uspješno dosegnula orbitu no istraživački satelit ostao je „zarobljen“ jednom od dvije zaštitne čahure vrha rakete koja se nije odvojila po planu. Tamošnji predsjednik Lee Myung-bak lansiranje okarakterizirao je to kao polovičan uspjeh misije.

challenger8
Katastrofe pri lansiranjima su sastavni dio svemirskih istraživanja

KSLV je inače proizvod Korea Aerospace Research Institute (KARI) i ruskog  Khrunichev State Research and Production Space Center. Njezina je masa gotovo 150 tona, visina preko 33 m a promjer tijela rakete 3 m. U svemir može ponijeti različite vrste satelita manje mase.

Ne/uspješna misija prve južnokorejske rakete

Južnokorejski svemirski program započeo je 1996. godine. Zahvaljujući vlastitim i inozemnim raketama u svemir je od 1992. krenulo ukupno 11 različitih satelita. Skroman ali ambiciozni plan predviđa razvoj novih raketa i satelita, a pred kraj desetljeća nova 50-metarska KSLV-2 raketa trebala bi biti sposobna u svemir nositi i satelite mase od dvije do tri tone.