Astronautika: misije

"Touchdown confirmed," reče inženjer Alen Chen izazvavši erupciju oduševljenja u kontrolnoj sobi i emocije kakve ne viđamo poslednjih godina u Nasi. "We're safe on Mars.”  “Vreme je da vidimo gde će nas naša Radoznalost odvesti”, reči koje su veoma prikladne za početak najveće planetarne avanture u ovoj deceniji.

Prvi dani nakon spuštanja pokazala su koliko je ova misija velika i važna. Nasi je trebali skoro 15 dana da testira većinu instrumenata, da isproba pokretljivost rovera i da potpuno opušteno instalira na roveru novi softver za operacije na površini. Zahvaljujući tom softveru, Curiosity je naučila da se kreće, da kopa, snima i puca laserom po okolini.

 

Tokom spuštanja kroz atmosferu, odmah nakon odvajanja toplotnog štita kamera MARDI krenula je da fotografiše predeo ispod rovera. Napravila je 1500 slika rezolucije 1600 x 1200 piksela brzinom od 4 slike u sekundi. Skoro sve fotografije su pristigle na Zemlju a film načinjen od njih je prosto fenomenalan. Ovo je daleko bez premca najzanimljiviji video u istoriji planetarnih istraživanja.

Pisaćemo dosta o fotografijama sa MARDI kamere u nedeljama koje su pred nama jer one kriju jako bitne informacije o okolini koju rover treba da istražuje.

MRO

Moćna kamera na MRO letelici (Mars Reconnaissance Orbiter, u orbiti oko Marsa od 2006. god) zabeležila je trenutak spuštanja kroz atmosferu. Izuzetno tehnički zahtevan poduhvat i meseci planiranja su se isplatili.

PRVA

Verovali ili ne, rover ima čak 17 kamera. Prva slika u rezoluciji 64 x 64 piksela stigla je svega 2 minuta nakon spuštanja. Orbiter Mars Odisej je još bio na nebu iznad rovera, uspeo da primi podatke koje su sadržale i nekoliko slika i prosledio ih na Zemlju.

Sol 1

Prvi radni dan na površini započeo je razvijanjem HGA antene, kalibracijom instrumenata i prvom slikom sa MAHLI moćnog instrumenta.

Rover šalje podatke sakupljene prilikom spuštanja.

SOL 2

Ostvarena komunikacija sa MRO letelicom od 2 megabita u sekundi. Ovo je ključno za prenos velikog broja slika i drugih informacija. U suprotnom bi bili osuđeni na svega 10 kilobita u sekundi.

Navigaciona kamera je napravila prvu panoramu okoline od 360 stepeni

SOL 3

Testiranje sistema na roveru. Najviše posla ima Mastcam koja pravi impresivnu panoramu u boji.

PANORAMA-510

Fotografija u punoj rezoluciji: 14503 x 5000 px

SOL 4-8

Rover dobija novi softver. Glavni i bekap računar zamenjuju softver koji je bio zadužen za putovanje i spuštanje sa novim softverom koji će upravljati roverom na površini.

SOL 9.

Slanje  podataka sakupljenih prethodnih dana.

CILJ

Naučni tim određuje gde će se rover uskoro zaputiti. Lokacija Glenleg udaljena 400 metara. Zanimljiva po tome što je to zapravo tromeđa različitog sastava površine.

SOL 10

Testiranje MAHLI instrumenta.

ChemCam kalibracija.

SOL 11

Testiranje. Slanje podataka. Stižu stotine slika na Zemlju.

SOL 12

PLANINA

Navcam fotografiše vrh planine Sharp.  
ChemCam kalibracija

SOL 13

LASER

Prvo pucanje laserom.

Obe Mastcam kamere fotografišu planinu Sharp i ostale potencijalne mete u blizini

SOL 14

RUKA

Ruka ispružena. Pokazuje u pravcu planine Sharp, glavnog odredišta misije.

Navcam slika nebo.

SOL 15

ChemCam nastavlja da laserom gađa kamenje i tlo. Tokom misije biće više od hiljadu paljenja lasera.

TOCKOVI

Rover testira točkove.

SOL 16

VOZNJA-510

Slika u punoj rezoluciji: 4400 x 1636 px

Prva vožnja!

Testiraju se ostali sistemi na roveru. Curiosity šalje stotine slika koje su joj u memoriji od proteklih dana.

Odabrani članci:

MSL ukratko - najbitnije informacije o misiji

p3Za one koji ne vole mnogo da čitaju ili ne znaju sva slova. Par reči o najvažnijim naučnim ciljevima, očekivanjima i jedinstvenosti ovog fantastičnog poduhvata.Ukratko o naučnim ciljevima, mestu spuštanja, zadacima na površini..

 

Emisar
Šta ako se pri pokušaju sletanja „Kjuriositi“ ošteti? Šta ako suviše jako udari o tlo i ubogalji se, postavši nesposoban da uradi ono za šta je pravljen:

Neslavna istorija istraživanja Marsa
...skoro dve trećine svih misija je završeno katastrofalno loše.

Sva uspešna spuštanja na Mars
Predstavljamo vam 7 veličanstvenih i hrabrih izaslanika sa Zemlje. Robotske letelice koje su uspešno sletele na površinu Crvene planete i poslale fotografije kao potvrdu svog sjajnog dostignuća.

Šta ko misli o MSL misiji
Šta misle o misiji MSL, kako je ocenjuju i šta od nje očekuju pitali smo one koji su dobro upućeni u planetarna istraživanja, ali i druge

Zašto nam je tako teško da odletimo na Mars?
Mnogi ljudi se pitaju zašto je to tako. Ako smo pre više od 40 godina šetali po Mesecu, u čemu je problem sa Marsom?

Zašto misije na Mars nisu i zašto jesu uspešne
Statistički gledano misije na Mars su katastrofa. Od 43, koliko ih je do sada bilo, samo 17 se mogu pohvaliti uspehom, dok su čak 26 bile totalni promašaj ili su postigle tek delimičan uspeh.