Astronautika: misije

pdf

INDIJSKI „MARSOPLOV"
POLETEO KA CRVENOJ PLANETI
Svetski mediji su bili glasni i jasni: Indija je načinila neviđen korak u istraživanju kosmosa, jer je posle SAD, Rusije i Evrope uspela da pošalje sondu ka Marsu, pretekavši tako regionalnog konkurenta, Kinu.


Indija

Posle dva veka krvave eksploatacije, Indija je dobila nezavisnost od britanske krune tek 1947. godine. Ova pluralistička, multietnička i multikonfesionalna zemlja, stara hiljadama godina, grcala je u siromaštvu i političkim ratovima. Prešavši 1991. na tržišnu ekonomiju, postali su zemlja sa najbržim ekonomskim rastom na svetu. Danas je Indija prema nacionalnom dohotku 11. zemlja na svetu. Posle Kine su najmnogoljudnija zemlja na planeti (preko 1,2 milijarde), te mogu da regrutuju treću stajaću vojnu silu. Kao regionalna nuklearna sila, prema troškovima za naoružanje rangirani su na 7. mestu .

Pošto Zapadu nije odgovarala jaka zemlja u tom delu sveta, na sve načine su pokušavali da je oslabe i podele. Zato je od kraja šezdesetih Zapad rešio da podržava Bangladeš i Pakistan a Rusi Indiju, tako da su i kosmička i vojna industrija ove zemlje snažno oslonjeni na velikog severnog partnera. Prošle godine Indija je bila najveći uvoznik oružja na svetu , potrošivši preko $40,44 milijardi. Većina tog naoružanja je koncentrisana na odbranu od Pakistana i održavanja ravnoteže sa narastajućim uticajem Kine u Indijskom okeanu.

mom-trajectory

Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(31strana, 4,88 MB)
download

pdf


 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: