Astronautika: misije

Dana 23. decembra 2014. godine rano ujutro po našem vremenu sa lansirnog kompleksa Pleseck (Platforma 35, lansirna rampa broj jedan) u svemir je uspješno lansirana teška Ruska raketa nove generacije Angara A5. Radi se o potpuno novom projektu rakete koja će obilježiti nadolazeća desetljeća Ruske astronautike.

a4

  angara a5 profil leta

Lansiranje je odrađeno pod paskom vojnih i civilnih struktura (Zračno-svemirske snage odnosno Roskosmos). Lansiranje, odvajanje pojedinih raketnih stupnjeva, manevriranje u svemiru te naposljetku postavljanje eksperimentalne letjelice u geostacionarnu orbitu a zatim i njezino prevođenje van prenapučene zone leta geostacionarnih satelita odrađeno je besprijekorno. Masa kompozicije izbačene u svemir iznosila je 25.776kg što je ujedno i najveća masa koju je neka Ruska raketa ponjela u svemir ikada (ne računajući lansiranja super-teške rakete Energija krajem osamdesetih). Tijekom lipnja ove godine Rusija je uspješno testirala inačicu Angara 1.2 za lansiranje malih tereta.

Koncept Angara raketne familije podrazumijeva korištenje najmodernijih tehnologija u svakom konstruktivnom aspektu od proizvodnih linija, lansirnog kompleksa, rakete...s potpunim osloncem na isključivo domaću industriju. Rusija je ovim uspješnim ispitnim letom zakoračila u novo doba svemirskih istraživanja. Tijekom narednih pet godina ispitati će se i lansirati i druge izvedenice raketa Angara. Postupno će one biti uvedene u punu operativnu upotrebu, zamjenjujući pri tome desetljećima stare (ali i iznimno pouzdane) rakete.

Angara A5 startne je mase 790t. U nisku orbitu može ponjeti teret mase preko 24.5t a u geostacionarnu orbitu 5.4t (sa modulom KVTK 7.5t). Visina rakete je 64m, promjer 8.86m.

Angara je projektirana iznimno pažljivo i smisleno. Svi su njezini blokovi međusobno kompatibilni te se različitim kombinacijama dobivaju i različite raketne konfiguracije. Primjerice u najjačoj konfiguraciji svaki od četvero booster blokova čini zapravo osnov „cijele" Angare koja je u konfiguraciji lake rakete nosača – samostalna. Vodilo se računa i o kompatibilnosti sa postojećim resursima – koliko je to bilo moguće. Rakete Angara maksimalno su i ekološki prihvatljive.
Početkom naredne godine na „proračunsko-političkom stolu za dobivanje zelenog svjetla" naći će se i projekt Angara 100 koja bi u jednom lansiranju u orbitu podignula koristan teret mase 100t!

Angara je produkt tvrtke Khrunichev zajedno sa tvrtkama NPO Energomash, Production Corporation Polyot te Proton-PM.

 a1


Prvo lansiranje teške rakete-nosača “Angara-A5”