Astronautika: misije

pl2Nakon alarmantne vesti da je sa letelicom New Horizons izgubljen kontakt i da je zbog nastalog problema letelica ušla u safe mode obratili smo se Drašku Dragoviću, koji od samog početka prati ovu misiju i pitali ga šta se to desilo i koliko je čitava misija ugrožena. Evo njegovog odgovora:

DragovicDa, kontakt sa fakultetskom Laboratorijom za primenjenu fiziku  je prekinut na 81 minut. Za vraćanje u "normalu" će im trebati nekoliko dana i za to vreme neće moći da pribavlja naučne podatke. Za sada se zna samo ovoliko.

Koliko sam shvatio, stvar je softverska jer su se kontrolori spremali da instaliraju poslednju, finalnu grupu naredbi vezanih za bliski susret. U tom programu će se nalaziti i naredba da ako se dogodi neki kvar u toku fly-bya sonda ne zove u pomoć Zemlju i tako propusti susret s Plutonom, već da ona radi sve što joj eventualni kvar dozvoli.

Prema mojim saznanjima, nikakvo fotografisanje nije bilo zakazano za 4. juli (kada je kontakt izgubljen), nekoliko fotografija zakazanih za danas je preskočeno, a za 6. juli treba da se izvede samo jedno slikanje.

Dakle, ništa se veliko nije izgubilo i neće biti strašno za ekspediciju. NASA kaže da je sonda u DOBROM STANJU i da nastavlja svoj let ka cilju.

 


Crvena uzbuna za New Horizons

Šta nas čeka prilikom fly-bya: prilagodi svoj juli slikama sa Plutona

„New Horizons“: detalji na Haronu i slike u boji

20 dana do Plutona

Šta ako Haron ima atmosferu?

Tanka Plutonova atmosfera i neobične dvostruke faze patuljaste planete

Novi detalji na Plutonu!

Konačno slike Plutona

Koliko je debela Plutonova atmosfera?


 NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJI SU PROMENILI ISTORIJU ČOVEČANSTVA