Kada se popnete na brdo sa lepim pogledom na jug, ili stojite na nekom velikom parkingu na kome nema uličnog svetla, okrenite leđa prema severu a lice prema jugu. Ispružite ruke na stranu u visini ramena, desna ruka vam je ispružena na zapad pod uglom od 0° a leva na istok, isto pod uglom od 0°. Ako pogledate tačno iznad glave to vam je 90°. 

sl1SS

Ukoliko ste otišli kako je predloženo na gore opisane lokacije i zauzeli opisan položaj, a utorak je 26. VII 2022. tada ćete u 22 časa i 32 minuta - ako desnu ruku pomerite malo prema unazad i podignete u visini glave - videti preko vašeg desnog ramena jednu zvezdu kako se polako penje iznad vas i postaje sve sjajnija dok ne bude najsjajniji objekat na nebu koji će tokom 4 minuta preleteti nebo u pravcu juga gde će i nestati. 

Isto to ćete videti i u sredu 27. jula sa početkom u 21 i 44 s tim da će prelet trajati 5 minuta i da će vam Međunarodna Orbitalna Stanica proći tačno iznad glave. Na njoj su trenutno tri Rusa, dva Amerikanca, i po jedan pripadnik lepšeg pola iz USA i Italije. 

Podaci o preletu ISS:
spotthestation.nasa.gov
 (podešeno za Novi Sad / vi ubacite vašu lokaciju).

 

 

Članak poslao:

Slobodan Sekulić, Novi Sad 

 

Detaljni pregled položaja ISS 

Gde je, šta radi Međunarodna svemirska stanica?