Kako su zagonetni mali zeleni postali odgonetni mali crveni)

opazaci 13062014

Poodavno su samo astronomi opažali prolaske ISSa i drugih umjetnih Zemljinih satelita sa i bez ljudske posade na nebu. Zahvaljujući brzom protoku informacija, edukativno-informativnim člancima u medijima, javnost je pomalo stekla uvid da se na nebu događaju situacije koje nisu generirane samo prirodnim nebeskim pojavama.

Nebeska događanja, rekli bi laički; „svjetla u noći“, dijelo su (i) ljudskog uma i ruku. Na web servisu www.heavens-above.com nailazimo na pregršt informacija o letjelicama koje prolaze iznad nas. Isti je dostupan svim zainteresiranim korisnicima interneta. Između ostalih podataka tu nalazimo i na kartu korisnika ovog web servisa. Iz priložene ilustracije vidimo odakle sve dolaze ljudi koji se koriste navedenim web stranicama. Svaka prijava lokacije potencijalnog opažača prikazana je jednim crvenim pixelom.

No na ovoj ilustraciji, na dan 13.06.2014. ima i jedna zanimljivost. Uočiti ćete pravolinijski crveni pravac koji se proteže od Alžira, preko sredozemnog mora, Španjolske, Francuske, Velike Britanije i dalje prema sjeveru. Preravna crta da bi bila riječ o rastresitim lokacijama korisnika na zemlji.

Riječ je o pilotu/ima (ili putniku/putnicima) nekog od aviona koji su za vrijeme leta imali uključeno računalo/mobitel tijekom leta a kako su se (automatski) stalno prijavljivali na servis www.heavens-above.com u njihovoj je bazi podataka nastala zanimljiva situacija koja se vidi i na ilustraciji. Mogli bi reći da su u ovom slučaju piloti aviona bili „ni na nebu ni na zemlji“, između nas zemaljskih korisnika servisa i astronauta na ISSu.

U svakom slučaju budete li u neko dogledno vrijeme letjeli avionom, provjerite vidljivost ISSa u vašoj zoni leta. Prije svega nekoliko desetaka godina letenje avionom, svemirom a još manje dostupnost podataka ove vrste cijelokupnoj javnosti bila je ravna znanstvenoj fantastici. Uživajte pod zvjezdanim nebom a NLO-e koje vidite u velikom broju slučajeva možete korištenjem www.heavens-above.com prevesti u status PLO (poznati leteći objekt).