Interesantna je koincidencija da se Nikola Tesla rodio baš na Dan nauke :)  (Ovo je bila šala*, jedina u ovom tekstu. Sve ostalo je negde između žalostnog i tužnog.)

hemija


* Čitaoci AM sigurno znaju da je dan rođenja N. Tesle u Srbiji Dan nauke. Više o tome: ovde)

Tesla

Što se tiče Nikole Tesle postoje tri kateogrije naših građana. U velikoj većini su oni koji su čuli za nauku i misle da je to sve što o njoj uopšte ima da se kaže, tj. da je nauka neka zafrkancija, ali da može biti korisna kad, recimo, treba da se izgradi neki most ili da se napravi čelik. E ti Nikolu Teslu u zvezde kuju i samo njihov veoma skroman rečnik ih sputava da uznesu Teslu na njumu dostojnu, beskonačnu visinu. Neki od njih misle da je Tesla izmislio struju.

Drugi su oni koji znaju šta to nauka jeste i kad ih pitate o Tesli kažu da je to bio veliki pronalazač i umeju da nabroje nekoliko važnih Teslinih pronalazaka.

I na kraju postoje oni koji nisu odavde i kojima je sve svejedno. Ti su ipak u manjini.

Nauka

A što se nauke tiče to je jedna jako tužna priča kojoj se još ne vidi kraj, ali ako ga bude on će bez sumnje biti tragičan. Bar po nauku. Tome smo kraju inače i krenuli i može biti da će nam za koju godinu od sve nauke ostati samo dan. Imaćemo Dan nauke, ali ne i nauku.

Sve je počelo mnogo davno, tako da je sada teško utvrditi zašto naš narod ne voli nauku, ali činjenica je da se konačno, pre nekoliko godina i sama država opredelila i krenula putem gašenja nauke. To je bilo vrlo zanimljivo. Prvo je u raspravi o budžetu ministar za nauku, Đelić, čitav sat vremena u parlamentu iznosio plan i program njegovog ministarstva, a i cele vlade, da se izdašnim ulaganjem u nauku zemlja uvede u svet razvijenih, jer sve razvijene zemlje sveta svoj razvoj i svoje bogatstvo zasnivaju na razvoju nauke itd, a onda kada su takav plan i program usvojeni, ista ta vlada koja je rekla da će razvijati zemlju ulaganjem u nauku – ukinula je ministarstvo za nauku. E tako je krenulo. (ovo posebno naglašavam zbog onih koji misle da je priča Kratka istorija propasti  samo proizvod mašte. E pa nije. Istina je i to da je severni sused zaista ugasio ministarstvo za kulturu, a istiniti su i citati koji se navode u priči).

Uskoro su došle nove vlasti koje su nastavile započet proces, pa sad gledaju kako da ukinu i ono što je od nauke preostalo. Naravno, oni će redom da se kunu kako im je nauka u srcu, samo, eto, ali, kriza. Globalna.

Neki od onih zaluđenika koji misle da je nauka važna delatnost, bune se. Ima ih oko dve hiljade, njih i njihovih pristalica i oni su izašli pre neki dan na ulice Beograda da protestvuju. Sa tog protesnog skupa izostali su, međutim, velikani domaće nauke, a ne vidim ni da se SANU nešto uzrujala zbog laganog i sistematskog gašenja nauke. Bilo je neko benigno saopštenje iz koga se vide da naši mudraci zapravo prate estradu i rijaliti programe, pa su se uzbudili (u vezi ovog citiram moju dragu prijateljicu Isidoru: „Na Tviteru Dawkins uobičajeno piše o religiji i evoluciji, deGrass ostavi tu i tamo neki vrcavi komentar, Waldemar i ovo jutro postavio sliku dana - ma lista je beskonačna - a srpski intektualci i "pametni" ljudi... Utrkuju se u deskripcijama, analizama i valorizacijama Cece, njenog koncerta i ljubitelja.“). Ispada da o nauci više govori patrijarh nego većina domaćih naučnika (što je takođe samo faza u gašenju iste jer srednjevekovno iskustvo nam govori da kada crkva preuzme nauku onda nauka prestaje da postoji).

Ali dobro, nadajmo se da sam u svemu preterao i da nije sve baš tako crno, već da ima tu i nekih liht nijajnsi itd. međutim, siguran sam - kada bi se nešto slično kao sada kod nas, dešavalo  u Velikoj Britaniji ta zemlja bi odjekivala od alarmantnih, pa i ultimativnih izjava najvećih britanskih, a time i svetskih naučnika, zatim britanskih naučnih centara, instituta, pa studenata, umetnika, književika, a i svih ostalih Britanaca.

U svakom slučaju, srećan vam Dan nauke.


Tesla
Nikola Tesla
Put do velikih izuma Nikole Tesle
Tesla vs Ajnštajn
Nauka
Šta je to nauka