Izvor: Tanjug

U Srbiji se 10. jul obeležava kao Dan nauke, a u isto vreme to je i 158. godišnica rođenja Nikole Tesle (1856-1943). Ove godine Dan će biti obeležen brojnim aktivnostima širom zemlje.

NT

Foto: PD

Na Teslin rođendan otvara se EXIT festival, koji će porukom "Revolution"“ odati počast Prometeju savremenog doba, u Naučnom klubu Centra za promociju nauke (CPN) u Beogradu biće otvoren Dečji naučni klub, predstavljan program Horizont 2020 i održana tribina "HAARP i druge zablude o nauci"“, a Tesla dan“ će se održati u Užicu, Nišu, Leskovcu...

Novosadski EXIT, po ocenama najuticajnijih medija, jedan od najboljih festivala na svetu, ove godine povezujući Nikolu Teslu i Novaka Đokovića - ponovo prvoplasiranog na svetskoj teniskoj listi, pored muzičkog i umetničkog programa okuplja i vrhunske svetske stručnjake na temu nacionalnog brendiranja.

Na Fruškoj gori će se održati Multimedijalni internacionalni festival "Nikola Tesla - Secret Connection Summit"“, u sklopu Naučno-obrazovnog rekreativnog centra Elektrovojvodine.

Festival se bavi temama koje osvetljavaju Teslin doprinos napretku moderne civilizacije u oblastima komunikacija, telekomunikacija, energetike, inovacija, kulture, umetnosti i filozofije stvaralaštva, kao i Teslinim doprinosima razvoju ekološke svesti u društvu i uspostavljanju ekološke odgovornosti kao sastavnog dela industrijskog razvoja globalnog društva.

U četvrtak, 10. jula, biće obeležen Teslin rođendan i održana svečana akademija. Festival je podržao predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Među gostima će biti ličnosti poput direktora medjunarodnog centra za mir iz Vašingtona, Gaja Džokina, predsednika francuske federacije za UNESKO Iva Lopeza, direktora međunarodnog samita za održivo liderstvo Umeša Mukija, proslavljene australijske profesorke Nataše Cica, čuvenog američkog grafičara Rave Mehta, lideri najboljeg svetskog foruma za mlade One Young World, i mnogih drugih. Talentovanih 150 studenata iz Srbije, ali i sa najprestižnijih svetskih fakulteta biće polaznici Tesla kampa koji će biti organizovan u okviru foruma.

Beogradski Centar za promociju nauke prikazivaće filmove o Tesli, a na tom i drugim skupovima u organizaciji centra biće najavljen najveći program za finansiranje nauke ikada - Horizont 2020“.

Beograđani će imati priliku da obiđu kabinete Elektrotehničkog fakulteta i saznaju kako je Tesla pravio gromove“, na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje.

U Narodnoj biblioteci Srbije biće moguće saznati više o posebnom prijateljstvu Tesle i pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, dok će u Univerzitetskoj biblioteci biti moguće saznati zašto je Đorđe Stanojević čovek koji je osvetlio Srbiju.

Na reci Đetinji u Užicu će biti moguće obići najstariju hidroelektranu u Srbiji, sagradjenu prema Tesla principima 1900. godine, samo četiri godine posle Nijagare.
Posetioci u Leskovcu će moći da obidju hidroelektranu Vučjanku koja predstavlja neverovatan spoj prirode i ljudskih ruku.

U Nišu je najavljena poseta hidroelektrani Sveta Petka koja je od aprila prvi put u svojoj istoriji otvorena za posetioce, kao i uz specijalne animacije Teslinih patenata na Elektronskom fakultetu.

U čast Tesle prigodne programe pripremili su i Muzej Nikole Tesle i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu.

munje

Nikola Tesla koji je svojim izumima u mnogo čemu postavio pravac naučno-tehničkog razvoja u 20. i 21. veku, rođen je 10. jula 1856. u Smiljanu, u Lici, tada Vojna granica (Vojna krajina) u sklopu Austrije, danas Hrvatska. Rođen je u porodici Milutina Tesle, sveštenika Srpske crkve (tada Karlovačka mitropolija). Njegova majka, Georgina, Djuka rodjena je u porodici prote Nikole Mandića i Sofije, rodjene Budisavljević, takodje iz ličke svešteničke porodice.

Njegov otac Milutin je u vreme školovanja u austrijskoj vojnoj školi pokazao sklonost ka filozofiji i umnom životu, pa je napustio tu školu i završio bogosloviju u Plaškom, službovao je najpre u Štikadi kod Gračaca, a zatim u Senju i potom u Smiljanu kod Gospića, gde je Nikola rodjen.

Milutin je bio dopisnik nekoliko beogradskih i novosadskih listova iz Like, pisao je pod pseudonimom "Rodoljub Pravičić“. Njegova majka Đuka, po Teslinom svedočenju znala je "Gorski vijenac“ napamet. Po sećanjima sudeći, bio je ponosan na poreklo i sa majčne strane.

Nikola Tesla je započeo školovanje u rodnom Smiljanu, nastavio u Gospiću, Rakovcu kod Karlovca, studirao je u Gracu i Pragu, ali studije nikada nije priveo kraju. Pre 1884. godine, kada je otišao u SAD, radio je u Mariboru, Pešti, Strazburu i Parizu.

Evropu je napustio u nadi da će mu u Njujorku, tada čuveni pronalažac i industrijalac Tomas Alva Edison, za čiju firmu je radio još u Parizu, pomoći da realizuje svoje tehničke inovacije.

U Njujorku je 1885. osnovao vlastitu kompaniju Tesla“ kada je i započeo izradu prvih modela predvidjenih za korišćenje naizmenične struje - inovacija koja je preobrazila svet.

Pronašao je obrtno magnetno polje, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao više izuma na kojima se zasniva savremena elektrotehnika. Edison je inače, iz komercijalnih razloga, bio veliki protivnik ovog Teslinog izuma.

U Evropu iz SAD-a Tesla je odlazio u dva navrata, 1889. i 1892. godine i oba puta boravio u rodnoj Lici. Aprila 1892. stigao je u Gospić, gde je tada živela njegova teško obolela majka, koja je u njegovom prisustvu i umrla, 16. aprila. Mesec i po dana potom, na poziv delegacije opštine grada Beograda i Inženjerskog udruženja, doputovao je u kratku posetu Beogradu.

Genijalni inovator i potpuni usamljenik, Tesla je umro u jeku Drugog svetskog rata u Njujorku, 7. januara 1943. godine. Urna s njegovim pepelom preneta je docnije u Beograd i čuva se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Teslina zaostavština stigla je u Beograd 1951, na osnovu odluke američkih sudskih vlasti, pošto je za jedinog Teslinog naslednika proglašen njegov nećak Sava Kosanović.

Arhivska građa iz Tesline zaostavštine je 2003. upisana u registar UNESKO-a „Pamćenje sveta“. Jedinica za magnetnu indukciju, gustinu magnetnog fluksa, dobila je Teslino ime. Međunarodni aerodrom u Beogradu nosi ime Nikola Tesla. Njegovim imenom nazvani su Elektrotehnički institut u Beogradu koji je osnovan 1936, srednja tehnička škola, biblioteka Univerziteta u Nišu, dve termoelektrane u Srbiji... Spomenici Tesli su postavljeni ispred zgrade tehničkih fakulteta i na aerodromu u Beogradu.


Nikola Tesla  - biografija

Put do velikih izuma Nikole Tesle

Tesla vs Ajnštajn

Predavanje o Tesli (tonski zapis)


Author: B92