Mars

Prošla godina bila je godina velike ljudske aktivnosti na Marsu. Zapravo automatskih letilica koje su stigle do Marsa. Čak tri robotske letilice su stigle do Marsa. Stizale su ovim redom.

1

Hope (nada), letilica Ujedinjenih Arapskih emirata. Iz orbite Marsa ispituje promenu klime na dnevnom, mesečnom i godišnjem nivou. Formiraće prvu kompletnu mapu Marsove atmosfere. Razumevanje peščanih oluja je ključno za bezbednost sletanja budućih letilica.

2

Tianwen-1 (potraga za nebeskom istinom), kineska letilica koja je uspešno na površinu Marsa spustila robotsko vozilo Zhurong (mitski bog vatre i juga). Uspeh je izvanredan, jer niko pre toga nije uspeo da u prvom pokušaju postavi i letilicu u orbitu i robotsko vozilo na površinu.

3

Perseverance (istrajnost), najveća, najsofisticiranija, na velikom iskustvu svojih prethodnika razvijena, Nasina letilica i robotsko vozilo. Ispitivaće dno isušene doline Jezero. Korito reke povezano sa Jezerom, Nasa je nazvala Neretva.

4

Ingenuity (domišljatost), mali helikopter koji je Perseverance doneo sa sobom i koji će pomoći u istraživanju. Do sada je imao nekoliko uspešnih letova.

Sunce

5

Parker, Nasina sonda stigla je bliže Suncu od bilo kog objekta koji je čovek napravio, postavši prva letilica koja je došla do sunečeve korone, tj. do gornjih slojeva sunčeve atmosfere, skupljajući podatke o sunčevoj aktivnosti i česticama koje emituje. Neki naučnici ovaj poduhvat smatraju ravnim sletanju čoveka na Mesec.

Vansolarne planete

6

U 2021. god. otkriveno je više od 500 novih egzoplaneta, tako da sada znamo za 4884 planeta van sunčevog sistema. Neke od njih su potpuno nama strani svetovi.

 7

GJ367b je najverovatnije planeta od rastopljenog gvožđa, veličine 3/4 zemljine veličine. Nalazi se vrlo bliskoj orbiti crveno patuljka tako da njen obilazak oko zvezde, tj. njena godina, traje samo 7,7 sati!

Druga čudna egzoplaneta otkrivena 2021, označen sa sa 2M0437B je jedan od najmlađih svetova otkriven do sada.

8

Na ovoj neverovatno fotografiji, prikazana je planeta stara samo nekoliko miliona godina. Ona sija reflektovanom svetlošću zvezde oko koje kruži. Sjaj zvezde je blokirana da bi se moglo snimiti svetlost sa planete.

Prošle godine astronomi su otkrili i prvu planetu van naše galaksije, prvu ekstragalaktičku planetu. Nazvali su je M51-ULS-1b. Daleko je 28 miliona svetlosnih godina u veličanstvenoj galaksiji M-51 (više o ovome ovde). Otkriće planete govori nam da su i druge galaksije krcate planetama.

Ali u 2021. god. nisu otkriveni samo negostoljubive egzoplanete. Novi momenat je da su naučnici prepoznali svetove koji su bogati vodom, delimično ili skroz pokriveni okeanom, imaju atmosferu kome ima vodonika, i ne mnogo veći od Zemlje. Takve planete su kandidati za traganje za životom. Takve svetove su nazvali hajsijen (hycean) planete.

 9

Umetnička vizija planete K2-18b, koja je prva planete koja obećava da je hajsijen planeta. U planu je da je istraži Džejms Veb teleskop.

Džejms Veb svemirski teleskop

20 godina rada, 10 milijardi dolara, i končano 25.12.2021. dočekali smo poletanje teleskopa u svemir ka svom odredištu sa koga će nam narednih godina otkrivati nove tajne svemira. 100 puta osetljiviji od Habl teleskopa, sa mogućnošću gledanja u infracrvenom spektru, moći će da vidi do 13,5 milijardi godina u prošlost. Najdalje od svih teleskopa, otkrivajući nam formiranje prvih galaksija, zvezda i planeta.

10

Slika pokazuje koji deo spektra pokriva Džejms Veb teleskop. Vidimo da se delimično preklapa sa Hablom teleskopom i dobrim delom sa Špicer teleskopom, ali pokriva i deo spektra do sada slabo pokriven svemirskim teleskopima.

Džejms Veb će pomoći i u traganju za životom van Zemlje. Naravno, biće i divnih nikada viđenih fotografija svemira. Na našem sajtu možete redovno pratiti kako napreduje putovanje, aktiviranje a potom i rezultate istraživanja pomoću Veb teleskopa.

Izvori:

https://www.youtube.com/watch?v=_w6A9_o4Jg4   

http://www.sci-news.com/astronomy/hycean-worlds-10004.html