Pažnju astronomske javnosti ovih dana je privikla vest o misterioznim kratkim radio bleskovima iz okoline centra Mlečnog puta. 

radioburst

Ovi neobični bljeskovi radio talasa, koji traju tek nekoliko milisekundi, decenijama su misterija za naučnike, ali sad je, čini se, ona rešena. Kako je objavljeno nedavno u časopisu Natura, ovi bljeskovi potiču od magnetara, što je gusti zvezdani ostatak nakon eksplozije supernove. U to se sumnjalo već više godina, ali za tako nešto nije bilo konkretnih dokaza. 

U našoj galaksiji poznato je svega nekoliko ovih umrlih zvezda, a sada je, tj. krajem aprila ove godine, iz jednog magnetara, oznake SGR 1935+2154, koji se nalazi nekih 30.000 svetlosnih godina daleko od nas, uhvaćeni rentgenski i gama zraci i to u vidu brze, kratkotrajne eksplozije. To je bio prvi takav izliv zračenja primećen u našoj galaksiji, i, što je još važnije, to je prvi jasno povezan sa jednim objektom. 

Sve je počelo zapravo pre 1,6 milijardi godina kada je ovaj zvezdani leš poslao rafal radio talasa u pravcu Zemlje. Ta eksplozija do nas je stigla 24. jula 2001. godine, i trajala je samo pet milisekundi. Tom prilikom izliveno je toliko energije koliko Sunce pošalje za mesec dana. 

Međutim, iako zabeležen u arhivi, taj događaj je prošao nezapažen. Niko od naučnika nije ga uočio. A onda su 2006. godine dva studenta sa Univerziteta Zapadna Virdžinija, David Narkevic i Duncan Lorimer otkrili ovaj signal u arhivama radio teleskopa Parks u Australiji. Pa ni tada to otkriće nije ozbiljno shvaćeno sve dok se nije pojavio i drugi izliv 2013. Problem je bio što su se ovakvi signali javljali bez ikakvog nagoveštaja i bez ponavljanja. Signal bi se odjednom iz nekog izvora da se kanije ne bi ponovio. 

Zatim su 2017. naučnici uspeli da uhvate signal koji se ponavljao ali čiji se izvor nalazio u patuljastoj galaksiji dalekoj oko tri milijarde svetlosnih godina. Od tada se ovi signali pažljivije izučavaju. Napravljeni su modeli koji su doveli do nekih nagoveštaja da je poreklo ovih izliva magnetar! Magnetar po toj teoriji šalje eksplozije energetskih čestica koje se sudaraju sa materijalom iz prethodnih izliva što verovatno izaziva snažen udarne talase i što na kraju dovodi do pomenutih kratkih radio bljeskova. 

Zatim je krenula ozbiljna potraga. Sofisticirani instrumenti su usmereni u magnetar SGR 1935+2154. U aprilu (27. aprila) ove godine postignut je uspeh. Po teoriji magnetar prvo emituje gama zrake, a nakon toga slede i pomenuti kratki radio bljeskovi i upravo oni su i detaktovani. Dakle, posledici je konačno nađen uzrok!

Naravno, ovim se odmah otvaraju nova brojna pitanja. Jedno od njih je zašto radio teleskop FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope) dakle, radio teleskop od 500 mitara, smešten u Kini, iako je bio favorit u ovoj potrazi nije detektovao ono što neki drugi teleskopi jesu. I to, sigurno, nije jedino i najvažnije pitanje. U svakom slučaju očekuju se dalja istraživanja i dalji prodori u misterije univerzuma.

Više: Astronomy, Nature, CNN...


O magnetarima:

https://www.astronomija.org.rs/galaksije/zvezde/8919-reena-misterija-magnetara

https://www.astronomija.org.rs/galaksije/zvezde/8191-neutronske-zvezde-22312780

Kratki radio bljeskovi