zvezdica-oranzzvezdica-oranzzvezdica-oranz pre10godina iz arhive AM!

Astronomi godine pre nove ere pišu malo drugačije od ostalih. Recimo 3. godina pre nove ere za njih je -2. godina. Zašto?


 

Astronomi su uveli konvenciju da godine p.n.e. (kod anglosaksonaca oznaka je BCEpre nove ere) imaju negativan ( – ) predznak. Da bi izbegli prazninu između 1. godine i –1. godine, tu gde bi trebalo da bude "nulta" godina (0. godina), naučnici su uradili sledeće:

1. n.e.        =    1. godina
1. p.n.e.     =    0. godine
2. p.n.e.     = – 1. godina
3. p.n.e.     = – 2. godina,   itd.

Pravilo da je "nulta godina" prestupna važi i za julijanski i za gregorijanski kalendar, dok za "negativne" godine važe ista pravila kao i za "pozitivne".

Godina 4. n.e. je prestupna u oba kalendara, a zatim slede godine (ako brojimo godine unazad) 1. p.n.e., koja je u stvari 0. godina, pa 5. p.n.e. koja je zapravo –4 p.n.e., pa 9. p.n.e. koja je u stvari –8. p.n.e. i tako dalje. Takođe je i 101. p.n.e. (–100 p.n.e.) prestupna u tom unazad produženom julijanskom kalendaru ali ne i u unazad produženom gregorijanskom kalendaru!

Ovakve tvrdnje su ipak samo akademskog karaktera, jer pre 8 n.e. prestupne godine nisu bile korektno utvrđene u rimskom kalendaru.

Iz knjige "iz knjige Kalendar kroz istoriju"
Draška Dragovića

Članak je u AM objavljen juna 2002.