Ruska državna svemirska korporacija Roskosmos predstavila planove za razvoj nove rakete pod imenom Amur. Ono što je se vidi na prvi pogled i upečatljvo je da Amur izgleda kao Falcon 9 kompanije SpaceX, samo što je manji.

Amur

 

Raketu će pokretati novi motori koji još nisu razvijeni. Motori će radit na metan i kiseonik, što je novina. Jednako značajno, po prvi put Rusija će pokušati da napravi prvi stepen rakete koji će se ponovo upotrebljavati. Trebalo bi da raket iznese 10,5 tona tereta u nisku orbitu po ceni od samo 22 miliona dolara. Falcon 9 nosi otprilike duplo veću težinu.

Sličnost je u izgledu dela za korisni teret. Prečnik oplate kod Falcona 9 je 5,2 m, a kod Amura 4,1 m. Sličnost je i u rešetkastim perajama/krilcima na vrhu rakete koja služe za korekciju putanje prilikom sletanja. Takođe i u izgledu sletnih nogu. Razlika je u broju motara, Falcon 9 koristi 9 motora a Amur će koristiti 5 novih motora RD-169.

Amur će biti lansiran sa kosmodroma Vostični u istočnoj Rusiji a sletanje bi trebalo da bude istočno od mesta lansiranja negde na obali Ohotskog mora

Roskosmos je izjavio da troškovi razvoja rakete neće premašiti 900 miliona dolara, a  prva faza Amura biće projektovana da izvrši 10 misija tokom početne faze ispitivanja. Čak i pod najoptimističnijim prognozama Roskosmosa, Amur neće biti spreman za let do 2026. Ovo je dugo vreme za razvoj i teško je reći na kakvo će tržište  izaći Amur. Na primer, ako SpaceX uspe da ispuni svoje planove za izgradnju višekratno upotrebljive rakete Starshipa koji može poneti 10 puta više od Amura po sličnoj ili manjoj ceni; ovo bi otežalo Amuru da poveća ruski udeo na tržištu komercijalnih lansiranja.

Rusima sigurno nije prijalo da prate razvoj i uspeh Falcona 9, a ove godine i njegov prvi uspešni let sa američkom posadom do Međunarodne svemirske stanice. Vodeći čovek Dmitrij Rogozin je u prethodnim godinama najavljivao ambiciozni raketni svemirski program, ali od toga nije bilo ništa; slao je otrovne strelice na učešće privatnog kapitala u američkom svemirskom programu. Objavljivanjem planova za Amur Rusi su progutali knedlu i priznali da je američki Falcon 9 trenutno najefikasnije rešenje rakete za iznošenje tereta u orbitu. Aleksandar Blašenko, izvršni direktor Roskosmosa za napredne programe i nauku je izjavio: „Želeli bismo da naša raketa bude pouzdana, poput puške kalašnjikova“. Na neki način, trebalo je da Rusi, koje odlikuje veća inventivnost, smisle ono što su Mask i ekipa smislili, a ne da kao Kinezi repliciraju provereno rešenje. Ali, i to je bolje, pridružiti se nego stajati u mestu.

Elon Musk je na Twitteru izjavio: „To je korak u dobrom smeru, ali trebalo bi da oni (Rusi) zaista teže da do 2026. godine ostvare punu višekratnu upotrebljivost rakete (2. stepena). Veća raketa imala bi smisla za veću ekonomičnost. Trebalo bi da cilj bude minimizovanje troškova po korisnoj toni u orbiti ili će u najboljem slučaju (Amur) služiti segmentu tržišta“.

Izvori: