Konačno smo dočekali taj dan. Prototip Staršipa sa koničnim vrhom, krilima i tri Raptor motra je poleteo u 23:46 po našem vremenu sa idejom da dosegne 12,5 km visine i sleti pored mesta sa koga je poleteo.

1

Desetak sekundi pre poletanja. Rezevoari su puni i prelivaju se.

2

Trenutak nula. Paljenje 3 Raptor motora.

4

Petnaest sekundi leta.

5

Minut i po. Let teče glatko. Sva tri motora rade lepo.

6

Prestanak rada jednog motora. Nije poznato da li je to po planu.

7

3:15 prestao sa radom i drugi motor.

8

4:40 staje i treći motor. Staršip prelazi iz vertilanog u horizontalni položaj.

9

Prelazak u horizontalni položa. 100 tona pada vođeno samo sa dva para pomerljivih krila. Jedan par na konusnom vrhu, drugi na dnu. Taj deo leta je protekao odlično jer je raketu doveo do mesta za sletanje.

10

Na par stotina metara nad tlom, na 6:30 ponovo se pale motori da bi raketu prevele u vertikalni sletni položaj i meko je prizemljili.

 11

Za oko 2-3 sekunde Staršip je prešao u vertikalni položaj. Ali tlo se približavalo brzo.

12

Zapravo prebrzo. Motori su radili samo oko 8 sekundi pre dodira tla.

13

Brzina sletanja je prevelika, brod se raspao, gorivo je iscurelo i usledila je eksplozija.

Sve u svemu, prisustvovali smo istorijskom letu prvog kompletiranog Staršipa. Iako je brod na kraju eksplodirao ovo je veliki uspeh. Poletanje, kontrolisani let (sa nejasnoćom oko prestanka rada motora). Slobodan pad upravljan pomerljivim krllcima je nešto sasvim novo i funkcionisalo je odlično. Neuspelo sletanje je najmanji problem. Mask je pre leta izjavio da su šansa da sletanje bude uspešno jedan do tri procenata. Setimo se da je trebalo da prođu godine da inženjeri SpaceXa postignu da Falkon 9 uspešno sleti. Sada Falkon 9 nosi astronautre do Međunardne kosmičke stanice, tako da možemo očekivati da će SpaceX uspešno rešiti sletanje. Ovaj let pokazuje da je koncepcija Staršipa održiva: nove, jače, rakete za višekratnu upotrebu i nošenje velikih tereta u orbitu ali i za let do Meseca i Marsa.

 

Staršip izveštaj: Danas je dan

Staršip izveštaj: 05.08.2020

Staršip izveštaj: 29. maj 2020.