Svemir zvj

Tijekom godina, skupila se lijepa kolekcija astrofotografija. Ima tu svega, od planeta, asteroida, kometa, meteora, novih, supernovih, do Sunca i Mjeseca. Sve što sam smatrao da vrijedi, objavio sam u svojoj Flickr galeriji. No, kroz glavu mi se stalno motala ideja da bi bilo lijepo to sve nekako objediniti u jednoj mozaik fotografiji.

Prošle sam godine odlučio to provesti u djelo. Snimio sam fotoaparatom seriju astrofotografija, na dijelu neba koje pokriva zviježđe Labuda. To mi je bilo zgodno jer je Labud bio u zenitu i jer tamo ima lijepa hrpica sjajnijih zvijezda. To će mi poslužiti kao pozadinska slika na koju ću onda ukomponirati svoj mozaik.

U međuvremenu, na Astroforumu Zvjezdarnice već se otvorila tema o takvim fotografijama, koje su objedinjavale fotografije planeta Sunčeva sustava, a koje su snimili astronomi svojim kamerama. Možete ih vidjeti ovdje. Meni je to bilo zgodno, no ja imam više fotografija različitih svemirskih objekata i pojava u svemiru. Htio sam ih sve prikazati u jednoj velikoj mozaik fotografiji.

Svemir zvjezdarnice Apollo

 Veće verzije ovog mozaika

I tako sam se upustio u pregledavanje snimljenog materijala i izdvajati ono što sam smatrao da će predstavljati moj rad u tom pravcu. Mislim, imam ja Dnevnik promatranja, kako onaj u obliku knjige tako i elektronički, u koje upisujem svako promatranje, no fotografije su nešto što se može vidjeti. Kaže ona narodna mudrost da jedna slika vrijedi više nego tisuću riječi. I tako sam odlučio pokušati napraviti slikovni prikaz onoga što sam radio proteklih devet godina.

Izdvojio sam tridesetak astrofotografija s motivima koji su mi bili značajni iz tog perioda i stavio sam ih na tu fotografiju, dodijelio im pripadajuće brojeve i ukratko napisao što predstavljaju. Na kraju je ispalo da ih ima toliko da ne mogu napraviti malu mozaik fotografiju jer se te buhice neće dobro vidjeti. Pa sam odlučio da ću ju ostaviti u izvornim dimenzijama pozadinske astrofotografije. I na kraju je od toga ispao plakat. No, to barem danas u vrijeme brzog Interneta nije problem. Predstavljam vam mozaik fotografiju Svemir zvjezdarnice Apollo. Nadam se da će vam se svidjeti. 😊


Zvjezdarnica Apollo - promotivni spot
Zvjezdarnica Apollo
Otvorena je zvjezdarnica Apollo
Otvorena zvjezdarnica Apollo
Zvjezdarnica Apollo - Analiza promatranja u 2015. godini

 
Danijel Reponj
Author: Danijel Reponj