Novi moćni teleskop, tehnološko čudo od 10 milijardi dolara, koje čeka da bude lansiran u svemir, i koji se smatra naslednikom Habla, moći će da vidi najranije galaksije i da analizira atmosferu planeta koje kruže oko udaljenih zvezda, tražeći gasove koji bi ukazivali na prisustvo života. Ali pretila je opasnost da teleskop ne bude James Webb teleskop.

1

NASA-in novi teleskop nosi ime James Webb (u sredini), uticajne ličnost koju je američki predsednik John F. Kennedi (desno) imenovao da vodi svemirsku agenciju tokom 60-ih. Međutim, neki astronomi, zbog diskriminacije koju je navodno sprovodio nad homoseksualcima u državnim službama tokom njegovog mandata, traže da se spreči da teleskop nosi njegovo ime. PhotoKuest/Getti Images.

Dok naučna i amaterska zajednica sa oduševljenjem čeka početak rada ovog teleskopa, u pozadini se dešavao sukob oko njegovog imena. Ove godine, više od 1.200 ljudi, uglavnom astronoma ili ljubitelja astronomije - uključujući naučnike koji žele da koriste novi teleskop za vlastita istraživanja - potpisalo je peticiju u kojoj se traži od NASE da preimenuje teleskop, sa obrazloženjem da je James Webb navodno bio umešan u odstranjivanje homoseksualaca sa državnih poslova tokom svog rada u državnoj službi, uključujući i kada je služio na visokom položaju u Stejt departmentu. Navode dokaze da su pod Webovim vođstvom, nehetreoseksualni ljudi bili proganjani.

2

U danšanjem vremenu kada su SAD podeljene između obojenh i belih, homo i heteroseksulanih, bogatih i siromašnih, žena i muškaraca, ne čudi da se i NASA našla na udaru. Doktor Chanda Prescod-Weinstein kao obojna i queer (pojam koji podrazumeva homo i biseksulane osobe) se pojavila kao glasnogovornik pokreta za promenu imena teleskopa.

"U najboljem slučaju, Webbov dosje je komplikovan", kaže Chanda Prescod-Weinstein, astronom sa Univerziteta u Nju Hempširu koja je koautor članka u kojem se traži da se teleskop preimenuje. "U najgorem slučaju, šaljemo ovaj neverovatni instrument na nebo sa imenom homofoba, po mom mišljenju."

Kao odgovor na kontroverzu, NASA je otvorila istragu "kako bi ispitala Webbovu ulogu u vladi", ali agencija nije ponudila detalje o tome kako je istraga obavljena ili ko je ocenio njene nalaze - osim što je pomenula da su uključeni istoričari.

"Učinili smo onoliko koliko možemo u ovom trenutku i iscrpili smo istraživačke mogućnosti", rekla je viši naučni oficir za komunikaciju Karen Fox. "Ti napori nisu otkrili dokaze koji opravdavaju promenu imena."

Da li će se slučaj na tome završiti, ostaje da vidimo. Prescod-Weinsteinova nije zadovoljna transparentnošću sprovedene istrage. Nadajmo se da će zemaljske tenzije ostati na zemlji a James Webb biti na nabu, tačnije u Lagranževoj tački i slati nam do sada neviđene fotografije neopterećene ljudskim strastima i mukama.

Određen je datum lansiranja ST Džejms Veb
E-knjiga: Webbova ogledala
Kako će budući svemirski teleskop James Webb unaprediti naše razumevanje svemira
Pozlaćivanje ogledala Džejms Veb teleskopa
Naučni ciljevi Džejms Veb teleskopa
Zašto se toliko kilavi sa teleskopom Džejms Veb

Lansitranje J. Webb teleskopa ponovo odloženo

Why NASA\'s new telescope is taking so long

Teleskop Džejms Web stigao na novu lokaciju
 
Ispitivanja teleskopa “Džejms Veb” na minus -233oC
Odabrani prvi objekti koje će posmatrati teleskop Džejms Veb
Svemirski teleskop Džejms Veb - lansiranje ponovo kasni
James Webb Space Telescope - poravnavanje segmenata ogledala
James Webb Space Telescope Launch and Deployment 
Seeing Beyond - The James Webb Space Telescope
Teleskop preko plana i budžeta
ST James Webb
NOVI SVEMIRSKI SUPER TELESKOPI
James Webb Space Telescope
Teleskop od 7milijardi dolara!
James Web Space Teleskop (opet) kasni.