Mars i Mjesec u mrtvoj utrci na nebu

 nebo veljaca 2016
 nebo 01022016 mjesec mars

Sutra, prvog jutra u februara prije svitanja, nad južnim horizontom odvija se prava nebeska utrka dvaju poznatih nebeskih tijela. Mars i Mjesec nalaze se u istoj „stazi“ u zviježđu Vage.

Ukoliko ste ikada nasjeli na medijske „priče“ kako se Mjesec i neka od planeta na nebu vide kao objekti istog promjera, sada je prilika da se u „HD rezoluciji“, vlastitim očima uvjerite u suprotno. Mjesec u posljednjoj četvrti biti će lagan orijentir za pronaći ne baš sjajnu zvijezdicu u njegovoj blizini. Pogledajte karte koje donosimo u opremi teksta – lako ćete identificirati Mars. Možda je nekima od vas ovo prilika da po prvi puta u životu uoče „crvenu planetu“ o kojoj toliko čitamo, slušamo, gledamo..

Ovih je dana, u jutarnjim satima moguće je istovremeno uočiti svih pet golim okom vidljivih planeta. Posljednja takva prigoda bila je prije jedanaest godina, a sljedeća će biti  tek za dvije godine! Stoga, ukoliko nas vremenske prilike posluže, odvojite minutu svog vremena pod zvijezdama i uživajte.

Ovog tjedna očekuju nas još dva bliska susreta Mjeseca i planeta. Srijedu ujutro naš se prirodni satelit „utrkuje“ sa Saturnom, a petak ujutro sa Venerom i Merkurom. Sve što vam je potrebno za vidjeti ova nebeska događanja je probuditi se i golim okom pogledati nebo iznad horizonta od jugoistoka do jugozapada.