31. januar: pomračenje Meseca, super i plavi Mesec  

Nebeska mehanika ove godine nam je pripremila dva pomračenja Meseca. Prvo je 31. Januara. Kao što znate do ovog fenomena dolazi kada se Zemlja nađe između Sunca i Meseca, pa njena, Zemljina, senka pokrije Mesec. Istog tog 31. januara Mesec će nam se prilično približiti, što znači i da će nam prividno biti najveći, tj. njegov disk će biti nešto veći nego obično. Takav Mesec sve češće se na zapadu, pa i kod nas zove Supermesec. Istog dana Mesec će dobiti još jedan atribut. Kada se dogodi da u toku kalendarskog meseca budu dva puna Meseca onda taj drugi zovemo Plavi Mesec. Naravno, ovaj naziv nema ništa sa plavom bojom.

Dakle, 31. januara imaćemo pomračenje Meseca, Supermesec i Plavi mesec. E pa živeli, slikajte taj događaj i pošaljite nam fotografije. Zapravo, samo pomračenje iz naših krajeva neće moći da se vidi (ono je ovog puta rezervisano za Pacifik, Aljasku, zapadnu Kanadu, Novi Zelanda, Havaje itd.)

Reminiscencije na super Mesec
Super Mjesec - istine i laži
Histerija SuperMjeseca
Plavi Mesec
 

 7-8. mart: Parada planeta  

parada

Početkom marta ranoranioci će na nebu moći da vide okupljanje nekoliko planeta i Mesec među njima, što se inače uobičajenom zove parade planeta. Parada, jer se ova nebeska tela poređaju kao da su u nekoj paradi. Ako ste sujeverni, naivni, zaluđeni astrologijom itd. možete slobodno iskoristiti tu priliku i poverovati u smak sveta. Parade planeta su često u prošlosti baš za takva crna predviđanja i služila.

No, dobro, 7. i 8. marta na jugoistoku u zoru biće lepo poređani: Saturn, Mars, Jupiter i Pluton. A sledeće noći njima će se pridružiti i Mesec.

15. juli: Susret Meseca i Venere 

Mesec Venera

15. jula imamo susret Meseca i Venere. Biće to upečatljiva slika pošto se radi o dva najsjajnija nebeska objekta – ne računajući Sunce. Od Meseca videće se njegov tanak srp što će događaju dati posebnu lepotu. Sem toga Mesečeva svetlost biće malo «utrnuta» (jer će tek njegov delić biti osvetljen) te možemo očekivati da će se Venera bolje videti, tj. da je neće zaseniti sjaj Meseca.

Iz naših krajeva ovaj par nećemo videti kada su oni na najmanjem rastojanju, već koji sat kasnije, kada se pojave nad horizontom. Ali razlika u njihovoj međusobnoj razdaljini za tih nekoliko sati će biti neprimetna.

 27. juli: Potpuno pomračenje Meseca  

pomrcina mjeseca 27 28072018

27. jula nas čeka lepo pomračenje Meseca. Ono je rezervisano za južnu Ameriku, Evropu, Australiju, Afriku i Aziju. U vreme pomračenja Mesec će biti prilično udaljen od nas i to preko 404 000 kilometara, ali o tome ćemo pričati kada dođe vreme. Bar je takav plan. Uglavnom, rezervišite posmatračko vreme za 27. jul, već posle 22 sata, pa nadalje.

Pomrčine Mjeseca i Sunca u 2018.

 27. juli: Mars najveći i najsjajniji još od 2003. 

Mars opozicijaMesec

27. jula pored pomračenja Meseca obratite pažnju na Mars. To je njegov datum ove godine. On će se naći u opoziciji (a to je ovaj poredak: Sunce – Zemlja – Mars) što znači da je on od prvog sumraka pa do zore, tj. cele noći na našem nebu i da je rastojanje do njega minimalno (manje od 36* 56 miliona kilometara). Zbog toga biće sjajniji nego obično. Možemo očekivati da novinari takav Mars uskoro prozovu Supermars.

* Slučajno  je bila upisana pogrešna razdaljina

 11. avgust: delimično pomračenje Sunca  

pomrcina sunca 11082018

Ovo će biti još jedno pomračenje koje nećemo videti jer je ono rezervisano za severne krajeve; za severnu Ameriku, severnu Evropu, Grenland, Island, Aziju.

 12-13. avgust: Meteorski pljusak Perseidi 

perseidi

A noću između 12. i 13. avgusta čeka nas pljusak meteora iz sazvežđa Perisida. Zapravo, ne očekujemo puno od ovog pljuska, ali izgleda da je on jedini preosta za duže vremena, jer se svi drugi nekako osipaju i mnogo manje su izdašni nego pre desetak godina. Ovaj, Perseidi, je postojan, ne naročito bogat, ali nudi lep doživljaj posmatračima. Sem toga, pada u prijatno vreme kada je obično vedro, a nije hladno. Ako budemo imali sreće te noći videćemo bar jedan meteor po minuti. Ponekad Mesec ume da smeta posmatranju, ali to ovog puta neće biti slučaj.

 12. december: Kometa 46P/Wirtanen 

kometa

Kometa 46P/Wirtanen će se pojaviti u sazvežđu Taurus (Bik) za vreme bliskog prolaza pored Sunca. Moguće je da će tada biti vidljiva i golim okom što bi je svrstalo u najsjajnije komete koju smo videli u zadnjih pet godina.


Pomrčine Mjeseca i Sunca u 2018.

MESEC