Kada, kako, čime i gdje opažati pomrčinu Mjeseca u petak navečer

pomrcina mjeseca kompozit espenak

Kako smo na našem portalu već najavili, ovog petka očekuje nas potpuna pomrčina Mjeseca, najduža po trajanju „totaliteta“ za narednih 105 godina. Posluže li nas vremenske prilike rezervirajte koju minutu za pogled ka Mjesecu petak navečer. 

Ova je pomrčina zanimljiva jer se događa još i prije nego što Mjesec izađe na liniju vidljivosti iznad horizonta. Mjesec će nam tako u 20:29 izaći nad istočnim obzorjem već dijelomice pomračenog diska. Istovremeno, „na drugom kraju svijeta“, Sunce zalazi na sjeverozapadu nekoliko minuta kasnije, u 20:37. Nebeska predstava dakle počinje još i prije zalaska Sunca. Kako minute i sati budu odmicali Mjesečev disk biti će sve više pomračen a u 21:30 počinje potpuna pomrčina koja traje sve do 23:13. Nedugo iza ponoći (00:19) i posljednji djelić Mjeseca izlazi iz Zemljine sjenke. 

Cijelo događanje traje još i dalje dok Mjesec ne izađe i iz Zemljine polusjenke ali ono nije toliko markantno za gledanje golim okom a ni instrumentima. 

Pomrčina Mjeseca je sigurna za gledanje. Važno je samo da se u početku pomrčine zateknete na prostoru koji ima neometan pogled ka istoku a kasnije i prema jugu. Opažanje je moguće golim okom, no posjedujete li dalekozor ili teleskop sada je prava prigoda da kroz njihova „stakalca“ dobijete i onaj 3D utisak našeg prirodnog satelita. Moderni mobiteli omogućiti će, uz dobro kadroviranje, lijepe, atraktivne slikice za osobnu uporabu ili za dijeljenje putem društvenih mreža. Svakako i nama pošaljite poneki foto uradak, rado ćemo ga objaviti.  Podaci o izlasku i zalasku Mjeseca odnosno Sunca izračunati su za lokalitet Pula!

Sutra, u četvrtak čitajte više o paradi čak četiriju planeta koje će svojim markantnim sjajem ispratiti pomrčinu Mjeseca!

potpuna pomrcina mjeseca MR i MT

Pomračenje Meseca od 27. jula 2018.