mjesec venera plejade Mark A Brown Iowa 29032020
iss 29032020 zemlja
iss 29032020 nebo

Venera, Mjesec i Vlašići za ljepši dan

Ovih dana svi smo u i oko naših kuća i stanova. Nije vrijeme za druženja sa ekipom, bar ne u realnom, opipljivom svijetu. Možda i previše naprežemo oči koristeći ekrane mobitela, laptopa.. 

Da nam dan ipak bude ljepši večeras nas po zalasku Sunca na zapadnoj strani svijeta očekuje ekipa koju čine jedini prirodni satelit Zemlje, jedan prevrući planet (Venera) i jedan skup plavih, mladih zvijezda (Vlašići, Plejade) lako uočljivih i golim okom. 

Oko 20h u koloritu sumraka tu su samo Mjesec i Venera. Pronađite neki zaboravljeni dalekozor koji imate u kući i pogledajte kratere na Mjesecu. Venera će nam kroz dalekozor pokazati svoje faze, izgledati će nam kao Mjesec gledan golim okom! 

Dok tako odmarate oči gledajući na daljinu prebacite se na sjeverni dio okućnice, terasu ili pak otvoreni prozor. Od 20:09 do 20:14 tamo ćemo ugledati Međunarodnu svemirsku postaju kako kreće na svoj put po nama vidljivom nebu. Izaći će na sjeverozapadu, položeno nad horizontom krenuti ka sjeveru a zatim se polako izgubiti nisko na sjeveroistoku. 

U naravi kretati će se na četiristotinjak kilometara najprije iznad La Manša i Francuske, prijeći preko sjevernog dijela Njemačke, centralne Poljske a zatim preko Ukrajine prema Rusiji. Ako ste se sa ukućanima upustili u ovu nebesku avanturu sad pomalo primjećujete kako nebo počinje tamniti. Oko 21h pogledajte ponovo ka Veneri i Mjesecu, između njih pronaći ćete slabašni odsjaj nekoliko plavih mladih zvijezda. Odigrajte sa ukućanima igru tko ima oštriji vid. Ako razaznajete pojedinačne zvijezde ne trebate okulistu, a pobjednik/ci su on/oni koji zasigurno mogu prepoznati sedam pojedinačnih zvijezda, tkz. sedam sestara kako ih se tituliralo u našim krajevima ne odveć davno.