2 / 3

„Od zvijezda i vanzemaljaca do astronauta i zrnca pijeska, treći put“

Svakodnevno diljem svijeta mediji izvještavaju o vanzemaljcima, letećim tanjurima, nezemaljskim strukturama na Zemlji, čudnim pojavama i neobjašnjivim aktivnostima. Stvari se doimaju kao da su zaista takve, a nisu. Jednostavno pitanje i još jednostavniji odgovor. Astronomi svom silom tehnike svake noći i dana skeniraju nebo u širokom dijelu elektromagnetskog spektra i jedino oni nikako da uhvate NLO-e i ekipu. Svi ostali ih vide, čuju, snimaju, ponekad i popričaju s vanzemaljcima a dogodi se da tu i tamo netko bude otet pa vraćen (a koji će im). Uglavnom svi imaju informacije o vanzemaljcima osim astronoma koji ih tako željno isčekuju i aktivno traže. 

MT3 1

Što nas najviše zeza da vidimo toliko letećih tanjura i prateće ekipe?  Na prvi pogled izgleda neuvjerljivo ali zaista laici najčešće (pre)sjajnu Veneru ujutro ili navečer prepoznaju kao jarko svjetlo nepoznata porijekla na nebu. Uz malu pomoć neznanja, nepoznavanja zvjezdanog neba, disturbacija u atmosferi eto nama vanzemaljaca. 

Drugi najčešći uzrok viđenja nebeskih tanjura su avioni. Da, avioni. Putnički avioni posebice u prilazu i odlasku od aerodroma (promatrač ne mora biti na liniji prilaska/odlaska!) nerijetko znaju upaliti glavne reflektore. Zaista se čini da minutama stoje na mjestu a zatim odjednom nestanu ili se isto tako nenadano pojave na nebu. Laicima izgleda kao da svjetla na nebu nepomično stoje, pa odjednom krenu, nestanu... Uz malo mašte i neobjektivnosti, što je prirodno i svojstveno promatračima laicima, eto nama svemiraca. Uostalom provjerite i sami ove dvije situacije. Odite navečer prema Zračnoj luci Pula (ili nekoj vama bližnjoj), zaustavite se na odvojku prema OKPD Valtura, na početku piste. Pogled na Veneru u večernjim satima imate još mjesec dana a i avioni će po svemu sudeći skoro početi slijetati i polijetati. 

MT3 2

Pred jutro i navečer nisu prerijetke dojave kako je neki sjajni objekt bio vidljiv na nebu a zatim se od njega odvojilo nekoliko manjih objekata pa svi skupa brzinom munje klisnu sa neba. Vidjeli ste raspad balona meteorološke sonde koje se iz svih državnih meteo zavoda diljem Europe nekoliko puta dnevno šalju u visine. Otpaci u svemiru, isluženi sateliti i odbačeni dijelovi raketa znaju nekontrolirano svjetlucati na noćnom nebu. Metereološke pojave također su objašnjenje dijela viđenja NLO-a. U atmosferi se događaju stvari koje znamo ali ima i onih koje tek istražujemo, svakako ima i onih za koje (još) nemamo dovoljno podataka. Bilo kako bilo nebo je pravi izazov, zaboravite NLO i ekipu. Realne stvari u ovom slučaju bolje su i od mašte. Uostalom, provedite sa djecom i prijateljima jednu noć pod zvijezdama. Vidjeti ćete mnoštvo stvari za koje niste ni sanjali da postoje.

MT3 3