peclmoonU ponedeljak, 30. novembra dogodiće se pomračenje Meseca Zemljinom polusenkom, ali postoji više razloga zbog kojih se ono neće videti iz naših krajeva.

Prvo, to je pomračenje polusenkom koje nikad nije lako zapaziti, pogotovo golim okom, jer je polusenka po pravilu jako bleda. Drugo, u periodu pomračenja Mesec će se nalaziti ispod našeg horizonta pa nećemo. I treće, ovih dana je beznadežno oblačno. A svaki od nabrojanih razloga dovoljan je da nas liši nebeskog doživljaja. 

Tok pomračenja:

Događaj
Novi Sad
Vidljivost
Početak pomračenja polusenkom
30. nov, 08:32:22
Ispod horizonta
Maksimum pomračenja
30. nov, 10:42:53
Ispod horizonta
Kraj pomračenja polusenkom
30. nov, 12:53:22
Ispod horizonta

(Prema Time And Date)

Ali zato mi imamo Internet preko koga će se vršiti prenos pomračenja, što je već postalo uobičajen način posmatranja nebeskih pojava i događaja kad god to drukčije nije moguće. Evo ovde:

 

A iskreno, i nećemo puno propustiti jer pomračenje polusenkom je, kako rekosmo, ionako gotovo nevidljivo, ali iskoristićemo ovo pomračenje da malo ponovimo gradivo o pomračenju. 

pomracenjeMesecaMSP

Evo Nasinog video odgovora na pitanje: Otkud pomračenja Meseca

Pomracenje30novembar2020
Pomračenje Meseca 30. novembra 2020. daleko ispod našeg horizonta.

Evo još nešto:

Magniteuda pomračenja Meseca, šta je to?

Magnituda pomračenja Meseca označava deo Mesečevog prečnika prekrivenog Zemljinom polusenkom, odnosno senkom. Vrednost magnitude pomračenja izražava se kao decimalni razlomak.

magnitude

 Mesec Zemlja