sateliti

Možda ste primetili kako ovih noći Jupiter blješti. Dominira nebom i ako je vedro videćete ga već sa sumrakom.

Jupiter pega

U ponoć je dosta visoko i baš tada je najbolji za posmatranje i on i njegova svita satelita. Ako imate teleskop obratite pažnju na Jupiterove pruge i, pre svega, na njegovu veliku crvenu pegu. Ta crvena pega je oluja koja besni već najmanje četiri veka kada je prvi put opažena. Oko svoje ose Jupiter se obrne za manje od deset sati tako da imate dobr šanse da tu pegu vidite, ako ne jedne noći, onda već sledeće.

Ovo je idealan period za posmatranje Jupitera zato što se on sada nalazi u opoziciji prema Suncu. U astronomiji opozicija označava položaj tela kada je on, posmatrano sa Zemlje, na suprotnoj strani od Sunca. Tada je to telo preko cele noći na nebu, izlazi već sa sumrakom, a zalazi pred zoru. 

opozicijeRastojanje Zemlje i Jupitera nije u svakoj opoziciji jednako

Sva tela se oko Sunca okreću po eliptičnoj putanji pa tako ona imaju tačku kada su najbliža i tačku kada su najdalje od Sunca. Kada se fino poklope prolazi Zemlje pored Jupitera onda je on vrlo blizu Zemlje. zapravo, ove godine Jupiter nam je najbližu u poslednjih sedamdesetak godina, tj. 591 milion kilometara. zato je i njegova magnituda visoka i iznosi -2,9 m. 

Inače, Jupiter ulazi u opoziciju otprilike svakih 13 meseci. Toliko vremena Zemlji treba da jednom obiđe Sunce u odnosu na Jupiter. To opet znači da opozicija Jupitera dolazi svake godine jedan mesec kasnije.

2023 Opozicija Jupitera – 2. novembar.
2024 Opozicija Jupitera – 7. decembar.
Opozicija Jupitera 2026 – 10. januar.