dart

Dvojni asteroid Didimos (65803 DidymosI Dimorphos) je ovog meseca dostigao rekordno visoki sjaj do magnitude 14.7. Iskusni i vrlo aktivni amater astronom Berto Monard (Klein Karoo Opservatorija, blizu malog gradića Calitzdorp, Western Cape, Južna-Afrika) je obrisao prašinu sa svog Meade RCX 400 teleskopa od 30 cm i uz pomoć veterana Luke Masija dobio spektakularne snimke DART udara na Dimorfos . Kliknite za animaciju ovog događaja!

Ovde je kompozitna slika koja prikazuje etape pre i posle sudara. Vreme teče s leva na desno, s reda u red. Individualne ekspozicije su bile od 20 sec. Korišćena je CCD kamera ST-8, nekada legendarne kompanije SBIG. Vidno polje ovih snimaka je oko 18 x 12 lučnih minuta. Poređenja radi, prividni prečnik Meseca je oko 30 lučnih minuta.

2

Izvor: The Virtual Telescope Project 2.0. Ovde je, toplo preporučena, slika u punoj rezoluciji.

Povećanje sjaja asteroida vidi se jasno na srednjoj slici u srednjem redu. Sledeći snimci pokazuju ogroman oblak prašine nastale udarom.

Svetlosti je trebalo oko 38 sekundi da prevali rastojanje od oko 11.3 miliona kilometara od asteroida do Zemlje.

Analizom snimaka Masi i Monard su zaključili da je svetlost reflektovana od izbačene prašine dovela do povećanja sjaja od gotovo dve prividne veličine. Brzina kojom se širio oblak je procenjena na oko 2.8 km/sek.

Posmatrači su ljubazno stavili i Youtube video koji prikazuje i sudar i sam tok posmatranja.

https://www.youtube.com/watch?v=DxXzQ2ZizOM 

Prosto je neverovatno da je i sa amaterskom opremom moguće videti jedan ovakav događaj. Čestitke obojici vrednih posmatrača!

3

Berto Morand

4

Gianluca Masi