29. februar – važan datum za astronomiju u Trebinju jer je u Crkvenu opštinu stigao teleskop Celestron Nexstar 8 SE. Ovaj teleskop je poklon Kanadsko Srpskog Dobročinstva ''Jovan Dučić'' iz Toronta projektu Astronomske opservatorije na Crkvini.

U sumrak je posmatran i snimljen direktno i kroz teleskop (Maksutov 100/1400mm pri 140h uvećanju) planet Merkur nisko na zapadnom nebu. Snimjen i panoramski niz Merkura, Venere i Jupitera nad Trebinjem.

00b2 00b3 00b4

01. mart – tokom dana autor članka je sastavio teleskop i pregledao optički sustav. Elektronika se nije mogla testirati jer teleskop nije imao baterije u kompletu.

01/02. mart - nastavljajući saradnju sa osnovnim školama u okviru programa ''Noći Astronomije 2102. Trebinjsko Astronomsko Udruženje (TAU) je tokom dvije uzastopne večeri  organizovalo posmatranje neba teleskopom za učenike osnovne škole ''Vuk Karadžić''.

U večer 01. marta posmatrali su učenici trećeg i četvrtog razreda. Djeca su imala priliku da po prvi put osmotre Mjesec u fazi prve četvrti visoko u sazviježđu Bika. Mjesečeve krateri uz sumračnicu i Mječeva ''mora''. Niže na zapadnom nebu posmatrani su planeti Venera i Jupiter. Djeca su uočila Venerinu fazu poput ''malog Mjeseca'' kako su govorili, jer je faza Venere bila slična Mjesečevoj. Na Jupiteru djeca su uočila tamne ekvatorijalne pojaseve i četiri Jupiterova satelita. Osmotrena je maglina u Orionu i zvjezdano jato Vlašići u Biku.

U dosadašnjoj suradnji sa osnovnim školama članovi TAU nisu imali priliku da pokažu ljepote neba djeci ovako malog uzrasta i bilo je lijepo vidjeti da su djeca sa velikom znatiželjom prisustvovala posmatranju.

Sutradan 02. marta organizovano je posmatranje za starije učenike (sedmi i osmi razred). Posmatrani su isti objekti kao predhodnu noć samo što je još osmotren crvenkasti planet Mars koji je bio izašao na istoku. Prilikom pripreme za posmatranje, u sumraku, od zapada prema istoku, preko neba je prošla Međunarodna Svemirska Stanica dosegnuvši sjaj poput Jupiterovog.

Pogledajte album fotografija sa ovog posmatračkog događaja

album