Prema informacijama koje ovih dana iz Ljubljane putuju svijetom elektroničkih i tiskanih medija Slovenija bi uskoro mogla u cijelosti izgubiti noćno zvjezdano nebo!

lp_devastacija
Neekološka i neprimjerena umjetna rasvjeta devastira noćni krajobraz

Iako je Slovenija među prvim zemljama u Europi započela aktivnosti na području edukacije i riješavanja problematike svjetlosnog zagađenja i pri tomu postigla i određene rezultate, sada se stvari vraćaju na početak ako ne i više od toga.

Ljubljanski župan Zoran Janković potvrdio je tamošnjim medijima kako se na sportsko-trgovinskom centru Stožice planira postaviti zahtjevna svjetlotehnička instalacija. Iz Slovenskog  ministarstva za okoliš te ministra Roka Žarnića saznaje se kako su vladi za sutršnji sastanak (četvrtak 29.srpnja)  pripremili prijedlog izmjena Uredbe o graničnim vrijednostima svjetlosnog zagađenja armatura javne i druge rasvjete.

lp_NO
Kako dolazi do svjetlosnog zagađenja

Dogodi li se scenario koji će na sportskim objektima u Sloveniji omogućiti postavljanje neprimjerene, neekološke rasvjete to će označiti novu agresiju na noćni krajobraz i daljnju devastaciju ionako preosvijetljenog noćnog neba. Spornim prijedlogom izmjena i dopuna Uredbe o svjetlosnom zagađenju svi sportski objekti u Sloveniji s ukupno preko 10.000 rasvjetnih armatura imali bi mogućnost da pod „krinkom“ održavanja javnih priredbi i događanja postave rasvjetu koja bi bila izuzeta iz Uredbe. Andrej Mohar i Herman Mikuž iz udruženja Temno nebo Slovenija ( www.temnonebo.org )oštro su reagirali na takav prijedlog 20%-tnog dozvoljenog povećanja svjetlosnog zagađenja. Pojašnjavaju kako izuzeće sportskih objekata iz Uredbe dovodi do praktične samovolje investitora i vlasnika takvih objekata o načinu njihova osvijetljavanja. Potenciranje problema uzrokuje i „bijela svijetlost“ koja se primjenjuje na rasvjetnim armaturama, pojašnjavaju Mohar i Mikuž. Riječ je o svijetlosti koja se podjednako vidi na svim valnim dužinama, koju je nemoguće filtrirati pri astronomskim opažanjima te o svijetlosti koja ima najveći negativni upliv na ekosustav. Ukoliko postoje zahtjevi za povećanjam intentiteta svijetla na samim sportskim terenima to se bez problema može učiniti već desetljećima poznatim riješenjima konstrukcije samih rasvjetnih armatura. Čak su i proizvođači rasvjetnih tijela suglasni da na svojim armaturama primjene posebna sjenila koja bi spriječila isijavanje svjetla iznad linije horizonta prema nebu. Na taj način bi se u slučaju potrebe dodatno osvjetlilo same sportske terene no istovremeno ne bi bilo negativnog utjecaja na noćno nebo. Tijekom današnjeg dana Temno nebo Slovenije organizira sastanak s dobavljačima i proizvođačima rasvjetnih tijela kako bi se stvorio svojevrsni pritisak i lobiralo ka neprimjerenim namjerama zakonodavca o promjenama i dopunama Uredbe koje bi dovele do svojevrsne zakonodavno-ekološke šah-mat pozicije. Tijekom 2007. godine na Europskom simpoziju za zaštitu noćnog neba održanom na Bledu Slovenija je ponosno stajala među prvim Europskim zemljama koje vode brigu za svoj noćni krajolik. Svega nakoliko godina kasnije, iste državne institucije sada predlažu povećanje svjetlosnog zagađenja i stvari oko problematike svjetlosnog zagađenja (koje su uspješno počele riješavat) vraćaju na sam početak.

lp_OK
Noćna rasvjeta i očuvanje noćnog krajobraza mogu uspješno egzistirati bez svjetlosnog zagađenja

Svjetlosno zagađenje jedina je vrsta zagađenja za čije je riješavanje i sanaciju potrebno manje financijskih sredstava nego za njegov nastanak i „održavanje“ devastiranog noćnog krajolika. I u našoj zemlji, a posebice u Istarskoj županiji učinjeni su veliki koraci u smislu smanjenja razine svjetlosnog zagađenja. Slovensko poosvijetljavanje neba, ukoliko se izmjene i dopune prihvate na sjednici Slovenske vlade, utjecati će i na devastaciju našeg noćnog krajolika. U tom smislu iz Astronomske udruge Vidulini tijekom ranih jutarnjih sati na email adrese Slovenskog ministra za okoliš Roka Žarnića te premijera Boruta Pahora upućen je apel da se noćno nebo Slovenije a time i Hrvatske sačuva od daljnje a sve prema rezuluciji UNa iz 1992. godine u kojoj se traži očuvanje iskonskog izgleda noćnog neba kako za današnje tako i buduće naraštaje. Želite li i Vi pripomoći očuvanju Slovenskog i Hrvatskog noćnog krajobraza na stranicama www.lightpollution.org nalaze se osnovi problematike. Putem standardiziranog obrasca (http://www.lightpollution.org/files/inicijativa/pismo.htm ) uputite elektroničku zamolbu Ministru okoliša i premijeru Slovenije. Zaštita i očuvanje noćnog neba naša je ostavština za generacije koje dolaze.

 lp_eu_shema
Područja iznimno poosvijetljenog noćnog krajolika Europe

SIJALICA
sijalice