Kzaduzbinaknjige

U Kolarčevoj zadužbini: 

Promocija nauke kroz naučnopopularno izdavaštvo

Razgovor o knjigama:

Ričard Fajnman QED: neobična teorija svetlosti i materije
Danijel Kaneman Misliti, brzo i sporo
Nasim Nikolas Taleb Varljiva slučajnost
Milan Ćirković Opšta teorija žirafa
Zoran Radovanović Istina o vakcinama

 U razgovoru učestvuju :

Dr Dušan Pavlović
Dr Srđa Janković
Dr Milan Ćirković
Msr Vladimir Veljić
Bojan Stojanović

Mala sala Kolarčeve zadužbine

logokzvelikiUtorak 12. 12. 2017. u 18 sati

Ulaz slobodan.

Detaljnije o knjigama o kojima će se govoriti:

RIČARD FAJNMAN „QED – neobična terorija svetlosti i materije“

Dobitnik Nobelove nagrade, Ričard Fajnman, slavan zbog svojih dubokih uvida u fizički svet, imao je nesvakidašnji talenat da teške i složene koncepte objasni jednostavno i prijemčivo. Knjiga QED: Neobična teorija svetlosti i materije naučni je klasik i predstavlja najpoznatiji uvod u očaravajuću oblast fizike, kvantnu teoriju svetlosti. Koristeći svakodnevni jezik, vizuelizaciju i svoje čuvene dosetke,Fajnman kristalno jasno, ali i sa dozom humora otkriva supstancu i duh moderne nauke, bez ijedne matematičke formule. Prvi put na srpskom jeziku, Fajnmanovo čuveno delo predstavlja književni i naučni dragulj.

DANIJEL KANEMAN „MISLITI, BRZO I SPORO“

Danijel Kaneman je jedan od najuticajnih psihologa u istoriji i svakako najvažniji psiholog današnjice. Ima dar za otkrivanje zapanjujućih obeležja ljudskog uma, a mnoga od njih su postala deo udžbenika i svakodnevne mudrosti. Njegov rad je preoblikovao socijalnu psihologiju, kognitivnu nauku, istraživanje razuma i sreće, kao i bihevioralnu ekonomiju – područje nauke čiji su pokretači Danijel Kaneman i Amos Tverski.

Knjiga Misliti, brzo i sporo je remek-delo: čitljiva, mudra i duboka i predstavlja prekretnicu u savremenoj društvenoj misli. Knjiga će oduševiti čitaoce istraživačkog uma koji će doslovno na svakoj stranici pronaći nešto zanimljivo i poučno.

U moru priručnika za samopomoć, ohrabrujuća je spoznaja da se naučna postignuća, potkrepljena argumentima i dokazima, podvrgnuta sudu vremena i preispitivanja, mogu upotrebiti kao vodič za srećniji i uspešniji život, uz svest o sopstvenim ograničenjima i predrasudama. U tom smislu je Misliti, brzo i sporo mnogo više od knjige – to je fina mešavina neočekivanih otkrića, dobre zabave i korisnih ideja, delo koje će promeniti čitaoca.

NASIM NIKOLAS TALEB „VARLjIVA SLUČAJNOST“

Ovo je knjiga o sreći ili – preciznije – načinu na koji shvatamo i doživljavamo sreću u svakodnevnom životu i u poslu. Napisana na osnovu bogatog iskustva u svetu berzanskih brokera, koji često puku sreću smatraju za nekakvu vrstu umeća, Varljiva slučajnost predstavlja izvanredan uvid u jedan od najmanje proučenih faktora u našim životima. Pišući specifičnim narativnom stilom, Nasim Nikolas Taleb, autor svetskog bestselera Crni labud, dotiče glavne intelektualne dileme u vezi sa uticajem srećnih okolnosti na ono što nam se dešava i što oblikuje naš doživljaj stvarnosti.

Stranice Varljive slučajnosti ispunjavaju razni likovi koji su, svaki na svoj način, razumeli značaj slučajnosti kao pokretačke snage. Među njima su filozof Karl Poper, najmudriji čovek antičkog sveta Solon, moderni finansijer Džordž Soros, grčki odvažni putnik Odisej… Upoznaćemo i izmišljenog Nera, koji uspeva da razume važnost slučajnih zbivanja u profesiji kojom se bavi, ali postaje žrtva sopstvenih sujevernih zabluda.

Najprepoznatljiviji karakter u knjizi ostaje neimenovan – to je onaj srećković koji se uvek nađe na pravom mestu u pravo vreme i koji je tu da nas podseti da i nesposobne neznalice mogu da opstanu samo ako imaju sreće. Takvi ljudi uvek imaju odane sledbenike koji veruju njihovim „receptima za uspeh“. Nažalost, ono što je proizvod obične slučajnosti, ne može se tek tako ponoviti ili iskoristiti kao „mudrost“.

Da li smo u stanju da razlikujemo šarlatana srećne ruke od genijalnog vizionara? Moramo li stalno pokušavati da otkrijemo nepostojeće skrivene poruke u nasumičnim događajima? Možda je i nemoguće da se zaštitimo od gneva boginje Fortune, ali nakon čitanja Varljive slučajnosti bićemo bar malo bolje pripremljeni.

MILAN ĆIRKOVIĆ „OPŠTA TEORIJA ŽIRAFA“

Opšta teorija žirafa je skup domišljato odabranih , uzbudljivih i intigrantnih eseja kojima autor čitaocima približava važne ideje u temeljima savremene nauke. Milan Ćirković, jedan od najmarljivijih popularizatora nauke u Srbiji, u ovoj knjizi najmanje govori o naučnim otkrićima, modelima ili teorijama, a mnogo više o samim procesima naučnog mišljenja , o metodama pomoću kojih se danas traga za boljim razumevanjem sveta oko nas.

Autor vešto obilazi oko građevine koja se zove nauka , zaviruje iza mnogih ćoškova, čeprka po temeljima, penje se po konstrukciji i prikazuje ne samo fasadu , već i način gradnje i psihologiju graditelja.

ZORAN RADOVANOVIĆ „ISTINA O VAKCINAMA“

Ova značajna i kod nas jedinstvena publikacija nastala je s ciljem da se najšira javnost upozna sa stvarnim motivima protivnika vakcinacije, sa njihovim štetnim delovanjem i sa njihovim pseudonaučnim argumentima koji su često ispod svakog intelektualnog i moralnog nivoa.

Istina o vakcinama je mnogo više od naučno-popularnog štiva – reč je o sistematično i detaljno komponovanoj monografiji o vakcinama i vakcinaciji, delu izuzetnog eksperta u ovoj oblasti i društveno angažovanog intelektualca.

Roditelji, kojima je autor i namenio ovu knjigu, mogu u njoj da pronađu nepristrasne i objektivne, naučno proverene činjenice koje će im omogućiti da steknu tačan uvid i donesu ispravne odluke u vezi sa vakcinacijom.


U Maloj sali Kolarčeve zadužbine
Studentski trg 5
Beograd
Ulaz slobodan

malasala1

Zadužbina Ilije M. Kolarca
Centar zapredavačku delatnost
Studentski trg 5, Beograd
+381 11 263 50 73
+381 11 263 63 19