99942 Apophis
Otkriven sa opesrvatorije Kitt Peak
Datum okrića: 19. Jun 2004.
Drugo ime: 2004 MN4
Familija: Athens
Afel: 1.0987 AU
Perihel: 0.74604 AU
Velika poluosa: 0.92241 AU
Ekscentricitet: 0.19121
Orbitalni period: 323.58 dana
Prosečna orbitalna brzina: 30.728 km/s
Inklinacija: 3.3315°

Apophis
Apophis je grčko ime za drevno, mračno, egipatsko božanstvo. Njegovo egipatsko ime je Apep. Apep je sila haosa, podzemnog sveta, a na slikama predstavljan u obliku zmijurine. 

O ateroidu Apophis smo već pisali više puta jer je on pre petnaest godina doneo prilično uzbuđenje kada su rane analize pokazale da postoji veka verovatnoća od njegovog pada na Zemlju. Te prve procene su se zasnivale na sasvim malom broju posmatranja iz kojih nije mogla da se precizno izračuna cela njegova putanja. 

Iz članka Snimak opakog asteroida

Opasnost od pada Apofisa na Zemlju uočena je iste godine kada je on i otkriven. Prema izveštaju Nase od 23. decembra 2004. godine verovatnoća da će se ovaj asteroid sudariti sa Zemljom 13. aprila 2029-te godine iznosila je poprilična: 1 prema 233. U svemu ostalom takva verovatnoća nije bog zna kakva, ali je uznemiravajuća kada se radi o padu i mnogo manjeg kamena s neba nego što je Apofis. Istog dana, ali na osnovu više posmatranja, a time i preciznijih proračuna, ova verovatnoća je dramatično porasla na 1 prema 62, što je manje nego dva dana kasnije kada je ona dostigla čak 1 prema 42. Samo po sebi se razume da su mnogobrojni teleskopi počeli pomno da posmatraju ovaj asteroid, a astronomi grozničavo da izračunavaju njegovu putanju i procenjuju mogućnost udara u Zemlju. Kroz dva dana, 27. decembra, na osnovu ukupno 176 osmatranja naučnici su s blagim očajem konstatovali da verovatnoća udara uporno raste i da je tog dana dostigla 1 prema 37.

Međutim, istog dana stiglo je i olakšanje. Pretražene su arhive u kojima je detektovan i ovaj asteroid i na osnovu ukupnih podataka o putanji asteroida mogućnost udara 2029. godine svedena je na nulu. Praktično, jer je i dalje ostalo nekih 0,004%. šanse da ovaj kamen ipak padne, što je zanemarljiva verovatnoća. Ali tog dana će asteroid proći pored nas prilično blizu: na 29.450 kilometara (uz ovaj podatak u svim člancima neizostavno se pominje da je to visina geostacionarnih satelita, pa to evo činim i ja). Da stvar bude zanimljivija to će biti u petak, 13-tog aprila.

* * *

Zbog svega navedenog astronomi su na sastanku 30. aprila u Merilendu razmatrali moguće misije za posmatranje ovog asterodia 2029. godine. Nasina naučnica Marina Brozović (rođena u Splitu, diplomirala u Zagrebu) je na ovom sastanku istakla da će prolaz Apophisa biti jedinstvena prilika za naučnike. Ona je najavila posmatranje Apophisa optičkim i radio teleskopima i očekuje da će se moći opaziti i detalji površine asteroida od samo nekoliko metara.

mapa
Apophis, položaj za 13. april 2019. (iz programa SkySafari 6 PRO

Astroid će moći da posmatraju i amateri svojim instrumentima. Oni će videti svetlu „zvezdicu“ koja će se brzo kretati i kada će za jedan minut prevaliti veći put nego što je prividna širina Meseca. Šta više, asteroid će moći da se vidi i golim okom, ali sa južne Zemljine hemisfere. 

U vesti koju je objavio Astronomy Now kaže se da će asteroid zatim preleteti od istočne do zapadne obale Australije, zatim će preleteti Indijski okean, preći ekvator, preleteti Afriku, a najbliži planeti će biti kada se bude našao nad Atlantikom itd. 

Ubeležite ovaj datum u svoj kalendar da bi vas na vreme podsetio da posmatrate leteću stenu.

Trenutno Apophihs je daleko 203 miliona kilometara i ima sjaj od +21,5 m (što je dostupno samo najvećim zemaljskim teleskopima).

susret
Susret Apophisa i Zemlje 13. aprila 2029. iz programa SkySafari Pro 6

 


Snimak opakog asteroida

Skretanje asteroida sa putanje

99942 Apopshis