Kometa je otkrivena programom Automatskog traganja za Supernovama na čitavom nebu (All-Sky Automated Survey for Supernovae - ASASSN) 19. jula 2017. sa kompletom "Cassius" teleskopa smještenim na Cerro Tololo opservatoriji u Čileu kada je bila 15. magnitude.

Iako sam kometu mogao potražiti još u avgustu na jutarnjem nebu, sačekao sam da se približi Zemlji i perihelu kroz kojeg je prošla 14. oktobra 2017. udaljena od Sunca 1,5 a.j. (astronomskih jedinica). Najbliži prolaz pored Zemlje je 18. oktobra na 0,72 a. j. 

Miro kometa

U veoma vedroj noći 15. oktobra 2017. potražio sam kometu na sjevernom nebu u krajnjem sjevero-istočnom dijelu Perzeja blizu granice sa sazvježđima  Žirafe i Kočijaša. Sa više od 30 godina starim vlastoručno izrađenim teleskopom reflektorom Mirfak (140/1400mm) lako sam našao polje položaja komete, odmah SE zvijezda 2 i 3 Žirafe. Po sjaju na internetu sa početka oktobra (8,5 magnitude) očekivao sam ‘’laku’’ kometu. I… u početku nisam uočio ništa. Iako je  posmatranje sa balkona ugroženo uličnom rasvjetom, kometa očekivanog sjaja u ovom teleskopu nebi trebala biti težak objekt. Nakon malo dužeg posmatranja sa ALP (Anti-light pollution) filterom na okularima uočio sam slabu maglicu veliku 5’ malo sjajnijeg središta (DC=2) sjaja 10,6 magnitude. Fantomski objekt. Pri većim uvećanjima teže se vidila. Narednu noć 16. oktobra kometa je prešla u Žirafu, jedan stepen sjevernije od predhodnog posmatranja. Bila je sličnih karakteristika.

Miro kometa ASNSSN1

Izgleda da je kometa zbog erupcija u jezgra naglo dobila u sjaju da bi joj pred perihel sjaj oslabio kako se okolna koma rezređivala. Vjerovatno se radi o malom tijelu, jer proračuni govore da je period komete 9875 godina sa afelom udaljenim 920 a.j. Komete ovakvih udaljenosti afela su ‘’nove’’  (rijetko izlagane toplini Sunca prilikom prolaza kroz perihel za razliku od kratkoperiodičnih komete koje to rade često) pa bi trebale biti sjajnije. Kometa 2017 O1 (ASASSN1) je iznevjerila očekivanje. Kod kometa je kao kod ljudi, ne bude sve kako se očekivalo. Nego uglavnom lošije.

c2017 asassnPoložaj komete 18. oktobra u 5:47 iz Novog Sada. Karta iz SkySafari 5 Pro

All-Sky Automated Survey for Supernovae 

ASASSN je automatizovani program traganja za Supernovama koji svaka dva dana može pretražiti čitavo nebo jer ima dvije komponente. Sjevernu na Havajima i južnu u Čileu. Sastoji se od seta po četiri teleskopa od 140mm (Nikon teleobjektiva f400 /2.8) i trenutačno se pojačava novim objektivima na više lokacija. Glavni cilj projekta je potraga za Supernovama, ali i drugi prolazni objekti i pojave se često otkrivaju uključujući kataklizmičke promjenljive zvijezde i zvjezdane bljeskove. Ovo je bila prva kometa otkrivena ovim programom.