Tijekom noći a posebice pred jutro 

Ima onaj vic; dolazi lik kod vidjelice budućnosti, kuca na njena vrata kad iznutra začuje glas; Tko je? Lik se okreće, odlazi i promrmlja sebi u bradu; Jesi mi ti neki prorok kad neznaš tko ti na vratima. Otprilike skoro pa tako je zahvalna i znanost predviđanja aktivnosti meteora..

U noći sa ponedjeljka na utorak (30.-31.svibnja 2022.), posebice pred svitanje moguće je da na našem nebu vidimo stotine, tisuće čak, izrazito sporih meteora kako nečujno paraju nebom. Sudbina Tau Herculida, takav je naziv ove meteorske skupine, neizvjesna je za sve nas. Budemo li imali sreće prizor na nebu mogao bi biti nestvaran, s druge strane moguće je da predstava izostane u cijelosti. Bilo kako bilo u noći sa ponedjeljka na utorak pogledajmo svako malo ka nebu. Mogućnost da ugledamo „zvjezdano nebo koje pada na Zemlju“ prilika je koja se ukaže jednom na stotinu godina! Naravno, bude li bar dijelomično vedro vrijeme.

Comet 73P a

Svemu će (ili neće) biti krivac periodični komet 73P/Shwassmann-Wachmann otkriven 1930. sa Zvjezdarnice u Hamburgu. Svakih 5,4 godine jednom obiđe oko Sunca te se približi našem planetu na svega desetak milijuna km. Posljednjeg dana svibnja proći će na 9,2 milijuna km od Zemlje. Njegovo jezgro je posljednjih godina u nekoliko navrata pod djelovanjem Sunca razbijano u manje fragmente. Upravo je to razlog zbog kojeg nas možda očekuje nebeska predstava stoljeća. Nebrojeni mali komadići kometskog jezgra (danas je glavno jezgro veličine planine Učka, oko 1,4km) razasuti su po orbitalnom putu kometa. Ukoliko su veličine zrnca soli ili manji teško da ćemo išta vidjeti. Dolaze li nam u susret kometski meteoroidi veličine zrnca kukuruza, trešnje, kruške ili pak oni još i veći – biti će žao svakome tko nije gledao svijetleću nebesku predstavu gromoglasne tišine na zvjezdanoj pozornici.

TH izvoriste

Radijant, izvorište odakle dolaze meteori, biti će višlje na nebu, Mjesec nam neće smetati a same meteore moći ćemo vidjeti posvuda. Vremenske prognoze nisu nam naklonjene, ali s nebesima se ionako nikad ne zna. Uostalom ovo bi mogla biti situacija; zaokružio dobitnu kombinaciju na lotu ali bio lijen dignuti se s fotelje i uplatiti listić..

Comet 73P b

Neobična kometa 73P/Schwassmann–Wachmann