Meteor Taurid 04 11 2015Prohladna jesenska noć 4. novembra, veoma vedro i bistro nebo. Šetajući uz Trebišnjicu oko 18s 47m primjetim na jugo-jugozapadnom nebu sjajni meteor. Meteor je bio spor, žute boje, sjaja oko -4 magnitude, dosegnuvši maksimalni sjaj otprilike na dužini oko 80% uočljivog traga prema dezintegrisavajućem zagasnuću. Dužina traga je bila oko 50stepeni iz pravca sjeveroistoka prema jugozapadu, iz sazviježđa Vodolije u Strijelca. S obzirom na nizinu nad horizontom, meteor bi dosegnuo sjaj -5 magnitude da je bio u zenitu.

Sudeći po putanji, ovaj sjajni meteor je iz meteorskog potoka Taurida koji ima dva radijanta. Južni radijant je aktivan tokom oktobra do početka novembra, a sjeverni je aktivan od kraja oktobra do sredine novembra. Tokom perioda aktivnosti ovi radijanti se pomjeraju prema istoku, od 'glave' sazviježđa Kita pa do zvijezde Aldebarana u Biku (Taurus).

Tauridi su ostaci periodične komete Enke (2P/Encke) koja ima period od 3,3 godine. Brzina Taurida je dosta manja nego ostalih poznatijih meteorskih potoka – rojeva, oko 27 km u sekundi. Razlog sporijeg kretanja Taurida jeste da oni sustižu Zemlju od pozadi kako se kreću po orbiti komete. Zbog toga su aktivniji, odnosno lakše ih je uočiti u večernjim nego u jutarnjim časovima. Tauridi su siromašniji meteorski potok (vidljivo 20-ak meteora na čas pri idealnim uvjetima), ali s obzirom da su čestice komete Enke nešto većih prosječnih dimenzija, pojava sjajnijih meteora i bolida je povećana.


Blistavi bolid iz roja Taurida obasjao Jadran