Autor: NASA

Ovo na slici nije prvi meteorit na kojega je NASA-in rover Curiosity nabasao otakako je prije 10,5 godina stigao na Mars, ali je vjerojatno najfiniji primjerak od te vrste dosad.

Smjesta se prepozna da nije riječ o marsovskom kamenu! Zapravo, uopće nije riječ o kamenu. Meteorit je od željeza i nikla, što vjerojatno znači da je bio dio jezgre nekog nesuđenog planeta, kojemu je unutrašnjost bila u jednoj razvojnoj fazi rastaljena i diferencirana. To zadnje znači da su najteži sastojci bili potonuli na dno, tj. u središte objekta. Nažalost, tijelo je očigledno bilo razoreno u nekom kasnijem, vrlo dinamičnom događaju.

Cacao kolaz

Pogledajte svaku fotografiju uvećanu i zasebno

Meteorit širok oko 30 cm, od milja je nazvan Cacao. Curiosity ga je snimio 28. siječnja, svog 3725. sola na Marsu. Ovdje možete pogledati dvije mozaične slike, obje sastavljene od fotografija snimljenih roverovom glavnom kamerom Mastcam. Prvi mozaik je sastavljen od 6 slika, snimljenih objektivom žarišne duljine od 34 mm. (Druga slika je detalj prve.) Drugi mozaik je sastavljen od 19 slika, snimljenih objektivom žarišne duljine od 100 mm*. (Četvrta slika je detalj treće.) Druga slika je ovdje dana u punoj veličini, a ostale su smanjene. (Dodatak: Naknadno dodajem i petu sliku, detalj drugog mozaika u punoj veličini. Još jedan dodatak: Boje na slici su onakve kakve bi izgledale ljudskom oku.)

Najveće verzije ovih slika Cacaoa možete pronaći na: https://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA25737.

NASA/JPL-Caltech/MSSS

_____

* Za razliku od Perseveranceove Mastcam-Z, koja ima zum objektiv, Curiosityjeva Mastcam su zapravo dvije kamere s fiksiranim žarišnim duljinama od 34 mm (tzv. Medium Angle Camera (MAC)), odnosno od 100 mm (tzv. Narrow Angle Camera (NAC)). Verzija sa zum objektivom je bila napravljena i za Curiosityja, ali prekasno da bi mogla na vrijeme biti propisno testirana.

 

Zoran Knez
Author: Zoran Knez
Author: Zoran Knez Knez uglavnom prevodi Nasine članke koji se mogu naći na AstroMosor https://bit.ly/3Y8ypOX i njegovom fejsu https://bit.ly/3juPy6C

Zadnji tekstovi: