svi marsovski pokretni roboti

Alieni, zemaljski na vanzemaljskoj sceni

Teško da ćete čitati ove retke ukoliko niste pogledali serijal Alien 8, još je manje vjerojatno da će priložena ilustracija u vama pobuditi ikakvu reakciju. Oni koji ju čitaju s razumijevanjem reći će; Povijest Zemaljskih ALIENA (Putnik/a) na udaljenom svijetu napokon je cjelovita i istinita. Onima na pola puta namijenjeni su sljedeći redci ovog članka.

Mars, crveni planet nade i razočarenja, neuspjeha i uspjeha, naš rezervni planet.. ovako bi se najkraće opisao susjedni planet. Čovjek je počeo istraživati Mars pojavom teleskopa, početkom XVII stoljeća. Bilo je potrebno sačekati drugu polovicu XX stoljeća da prema njemu uputimo letjelice, orbitere, landere, rovere.. Često se kod pokretnih Mars robota na njegovoj površini povijest računa od landera Pathfinder, odnosno njegova rovera Sojourner (1997.) Prvi rover na Marsu zapravo je bio porijeklom iz Sovjetskog saveza. Rover MARS 3 Prop-M sletio je na Mars dvadeset i šest godina prije Amerikanca. Iako je misija ovog pokretnog vozila na gusjenicama trajala veoma kratko, misija prvog rovera na Marsu započela je 1971. Imajte to u vidu, nikad ne znate hoće li to biti finalno pitanje za 150.000EUR.

Uslijedila su dva rovera blizanca, Spirit i Opportunity (oba sletjela na Mars početkom 2004.). Veliki Curiosity tamo se našao 2012. Njegov isto tako veliki polubrat Perseverance pristigao je 2021. Iste godine na Mars je sletio i kineski prvijenac, velika polukopija Spirita/Opportunitya, rover Zhurong. Do dana današnjeg ovoj pokretnoj ekipi moramo pribrojiti i helikopter na Marsu; Ingenuity, kao sastavni dio misije Perseverance.

Ukupno je osam putnika, aliena, s Zemlje boravilo, radilo, kretalo se tlom ili zrakom crvenog planeta. Većina njih okončala je svoje živote, prikupili su brojne, važne informacije o svijetu koji čeka na nas. Aktivna su dva velika američka rovera i helikopter. Nove se misije pripremaju u nadolazećim godinama. Obzirom se EU povukla iz europsko-ruskog projekta EXO MARS 2022 prvi robot-rover (Rosalind Franklin) osmišljen i načinjen da bude biolog snašla je sudbina Ukletog Holandeza.

Ilustracija koju donosimo iznimno je rijetka, na njoj su predstavljeni svi roboti o kojima pričamo u ovom članku, tu je i astronaut kako bi stekli dojam veličine tih izvanrednih neljudskih stvorenja.