Pre osam godina sa Marsa je stigla uzbudljiva vest da je rover Oportjuniti pronašao klikerčiće mikroskopske veličine, tik ispod površinskog sloja Marsovog tla. Otkud oni, šta ih pravi, pod uticajem kojih sila i zašto - sve su to pitanja koja su interesovale naučnike i na koja, kao što se moglo i očekivati, nisu dobili neki poseban i precizan odgovor. Zato su oni kuglice ostale mala misterija. Oblikom podsećaju na borovnice pa su tako od milja i nazvane.

Marsove-kuglice

Kuglice na Marsu, u krateru Endeavour, područje Cape York. Credit: NASA / JPL-Caltech / Stuart Atkinson

A ovih dana stgla je nova vesto o otkriću bobica. Vremešni Opportunity je radeći u krateru Endeavour na lokaciji Cape York naišao na površinske naslage kamenja, ta oblast je nazvana Kirkvud, u kojima je pronašao nove kuglice. One su veličine od svega nekoliko milimetara. Analize rovera se tek vrše ali jasno je da se razlikuju od bobica pronađenih 2004-te godine. Pre svega ovog puta ima ih baš mnogo. Kažu Nasini istraživači da nikada nisu videli toliko gustu koncentraciju ovih kuglica na Marsu.

CapeYorkMars
krater Endeavour, oblastCape York

Kuglice su kako se pretpostavlja očvrsline, zgušjenja nastala pod dejstvom vode bogate minearlima i predstavljaju indikator postojanja vlažne sredine ranog Marsa.

Ono što ove kuglice čini posetno interesantnim jeste mogućnost da su povezane sa naslagama ilovače. A prisustvo ilovače na Marsu je posebno interesantna i intrigantna tema . Ilovača svedoči o prostojanju tečne vode na površini u neko davno vreme i to dovoljno dugo da omogući razvoj života.

S druge strane istraživanja na Zemlji su pokazala da ilovača ne mora nužno ne zaheva jezera tečne vode da bi se formirala. Umesto tga ona može biti rezultar i vulkanskih aktivnosti, koje baš i nisu baš povoljne po razvoj života.

Dakle, mnoga pitanja su i dalje otvorena i naučnici, a s njima i svi mi ostali s nestrpljenjem očekujemo rezultate daljih istraživanja misterioznih kuglica.