Kineska sonda 'Chang'e 4' postala je prvi ljudski artefakt koji je 3. januara 2019. meko sleteo na drugu stranu Meseca. Oko 12 sati nakon sletanja, sonda je aktivirala rover 'Yutu 2', koji je, logično, takođe ušao u istoriju kao prvo vozilo koje se kretalo 'onom' stranom našeg satelita. Od tada su prošle 3 godine i sve to vreme mali rover se kreće, polako ali neumoljivo. Nedavno je 'Yutu 2' (玉兔 二号) prešao oznaku od jednog kilometra na Mesecu 38. lunarnog dana misije (jedan lunarni dan je jednak jednom zemaljskom mesecu). Tačnije, 7. januara 2022. odometar 'Yutua 2' je pokazao 1003,9 metara. To svakako nije impresivna brojka, pogotovo u poređenju sa 10,54 km pređenih 'Луноходом 1' ili skoro 40 km 'Лунохода 2', ali nije loše za mali rover od 140 kg koji može da radi samo u određenim razdobljima lunarnog dana (kada Sunce nije prenisko ili previsoko na horizontu da bi mogla da se kontroliše da temperatura sistema ne izlazi van parametara vozila).

1
Lender 'Chang'e 4' u krateru Von Kármán viđen kamerom rovera.

U svakom slučaju, 'Yutu 2' je tri duge godine preživio negostoljubivu lunarnu okolinu – vrlo je teško sačuvati letilicu u funkciji ako mora da ostane 14 vezanih zemaljskih dana tokom ledenih lunarnih noći – rekord koji će se zasigurno održati još dugo vremena, uprkos novom talasu lunarnih sondi planiranih za sledećih nekoliko godina (većina njih nije konstruisana da izdržavaju noć).

Tokom ovih 38 lunarnih dana, 'Yutu 2' se neprestano udaljavao od mesta sletanja 'Chang'ea 4' kako bi istražio krater Von Kármán i nastavlja vožnju u pravcu severozapada. Za to vreme objavljeno je nekoliko radova sa naučnim rezultatima. Misija i slike rovera postajale bi medijski viralne na mrežama kad god bi se otkrilo nešto 'neobično' na površini Meseca. Naprimer, 8. lunarnog dana misije (od 26. jula do 7. avgusta 2019.) proslavile su se slike unutrašnjosti kratera na kojima je uočena materija slična 'gelu'. Zapravo, ispostavilo se da je 'gel' zapravo hrpica kamenja tipa breče (breccia) veličine 52×16 centimetara, slične onima koje su otkrivale i neke 'Apollo' misije, razbacane po dnu kratera.

2
Mesto sletanja platforme 'Chang'e 4'.

3
Klasični lunarni pejzaž kako ga vidi 'Yutu 2'.

4
Mapa putovanja rovera. Crvena zastavica označava mesto spuštanja 'Chang'ea 4'.

5
'Gel' koji je 'Yutu 2' otkrio u leto 2019. unutar kratera.

6
Slojevi lunarnog tla detektovani radarom 'Yutua 2'.

7
Nasin hipotetički geološki profil Meseca. Vidimo da se ta pretpostavka podudara sa podacima 'Yutua 2'.

26. lunarnog dana, početkom prošle godine, 'Yutu2'je naišao na neobičnu stijenu šiljatog oblika, koja je prikladno nazvana 'orijentir' (里程碑). Nakon što su ga analizirale kamere rovera i instrument VNIS, istraživači su zaključili da se verovatno radi o mladoj steni koja je tamo dospela razbijanjem veće stene usled u geološkom smislu ne tako davnog udara. Između juna i septembra 2021. – lunarnih dana 31. i 34. – 'Yutu 2' je prošao pored niza od sedam kratera smeštenih na brdu koje je od strane kontrolore misije kršteno kao 'bog kornjače' (神龟). Nedavno je 'Yutu 2' uočio stenu na rubu kratera koja je, nije baš jasno zašto, u medijima protumačena kao veliki 'strani objekat', te je stoga dobila nadimak 'Tajanstvena kabina' (神秘 小屋). Ostavljajući po strani najekstremnije interpretacije slika – u početku samo nekoliko piksela – istina je da je, opet, lunarni horizont, mnogo bliži i oštriji od zemaljskog, izveo trik sa manje iskusnim promatračima. Tokom tog 38. lunarnog dana misije, 'Yutu 2' se malo približio svom cilju i potvrdio da je to, doista, obična stena (iako, da, oblika koji mnoge podseća na zeca, što je ime samog rovera).

8
Šiljata stena koja je privukla pažnju 'Yutua 2' 26. lunarnog dela.

9
Detalj 'putokaza' – bio je to običan kamen slučajno zaboden u regolit.

10
Kamen i tragovi točkova nakon ispitivanja iz blizine.

11
Slika horizonta sa 'tajanstvenim' kamenom u daljini.

12
U januaru 2022. 'Yutu 2' je prišao 'kabini' i proverio da li je to kamen u obliku letećeg tanjira ili obrnuto.

S formalnijeg stanovišta, 'Yutu 2' se takođe u poslednje vreme pojavio u vestima zahvaljujući člankuobjavljenom u časopisu 'Nature Astronomy' u kojem roverov tim objavljuje da je pronašao fragmente meteorita tipa ugljeničnog hondrita u i oko malog kratera koji je nastao kada je udario u površinu Meseca pre otprilike milion godina. Ako se ovo otkriće potvrdi, to će značiti da se organske materije relativno bogate isparljivim materijama - uključujući vodu - mogu lako pronaći na površini Meseca (voda koja, valja istaći, ne bi mogla da posluži kao resurs za misije s ljudskom posadom, ali bi mogla pomoći u objašnjenju odakle potiče makar deo rezervi ovog jedinjenja koje se danas mogu pronaći na Mesecu). A kako drugačije, fragmenti meteorita su na kineskim mrežama nazvani 'alijenima'. Sićušni komadići ugljeničnih hondrita već su otkriveni unutar stena prikupljenih u misijama 'Apollo', ali ovo je prvi put da su otkriveni direktno na površini pomoću daljinskih instrumenata.

13
Podaci sa 'Yutua 2' koji su omogućili identifikovanje ostataka meteorita tipa ugljeničkog hondrita na Mesecu.

14
Pejzaž snimljen 21. lunarnog dana misije.

15
'Yutu
 2' je snimio svoju senku 27. lunarnog dana.

16
Jedna od vozačica 'Yutuy 2' u Pekinškom kontrolnom centru.

Potrebno je naglasiti da avantura 'Yutu 2' ne bi bila moguća bez satelita 'Queqiao', odgovornog za prenos podataka sa 'Yutua 2' i 'Chang'ea 4' sa druge strane Meseca na Zemlju. 'Queqiao' (鹊桥号中继卫星), lansiran je 21. maja 2018. i prvi je satelit smešten u tački L2 sistema Zemlja-Mesec (EML2, ne brkati se s tačkom L2sistema Zemlja-Sunce), kao i prvi satelit koji se gotovo isključivo koristi za komunikacione zadatke a koji nije u Zemljinoj orbiti. Od maja 2019. 'Queqiao' direktno prenosi 'Yutuove' podatke ka našoj planeti. Kako bi ostao u tački L2'Queqiao' mora redovno da prilagođava svoju orbitu korišćenjem svojih trastera. Nakon uspeha nedavnih misija 'Chang'e 4 i 5', Kina je potvrdila da će poslati sonde 'Chang'e 6, 7 i 8' – koji čine četvrtu fazu kineskog programa istraživanja Meseca (CLEP) – na južni poa Meseca. Prvo će biti lansirana sonda 'Chang'e7', koja će uključivati elemente misija 'Chang'e 3 i 4', kao i 'Chang'e 5', a kasnije i 'Chang'e 6', sličan 'Chang'eu5', biće lansiran s ciljem donošenja uzoraka s druge strane Meseca. Konačno, 'Chang'e 8' bi trebao da bude jedan od prvih elemenata automatske lunarne baze ILRS koju Kina i Rusija žele da zajedno izgrade na južnom polu našeg satelita. Ali, međuvremenu, sve ukazuje da 'Yutua 2' čeka dug put. Avanture zečića od žada još nisu gotove.

17
Zemlja (desno) i Mesec viđeni sa satelita 'Queqiao' na tački L2 sistema Zemlja-Mesec.

18
Satelita 'Queqiao'

19
Lender 'Chang'e 4' (desno) i 'Yutu 2' viđeni na slici Nasinog orbitera LRO.

Reference:

  • http://www.chinanews.com.cn/gn/2022/01-07/9646793.shtml
  • http://www.news.cn/2022-01/07/c_1128243103.htm
  • http://www.chinanews.com.cn/gn/2021/12-01/9619811.shtml
  • https://www.chinanews.com.cn/gn/2021/05-21/9482860.shtml
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0012821X20303228
  • https://www.nature.com/articles/s41550-021-01530-w
  • https://www.chinadaily.com.cn/a/202112/08/WS61b00da8a310cdd39bc7a058.html

 


'Yutu 2' stupio na tlo druge strane Meseca

Kineski aparat “Čang’e-4” sleteo na drugu stranu Meseca!

Kina lansirala satelit oko Meseca koji će da odašilje podatke lendera sa suprotne strane


 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...