Artists conception of Sedna

Sedna je mala planeta, ili planeta patuljak. Nalzazi se iza Kajperovog pojasa. Njegov dom seže do dalekih ivica Sunčevog sistema, što ga čini jednim od najudaljenijih svemirskih tela ikada identifikovanih.

Sedna PRC2004 14dSedna, snimak Svemirskog teleskopa Habl

Otkriće Sedne

14. novembra 2003. Majkl Braun, Dejvid Rabinovic i Čed Truhiljo otkrili su udaljeni planetoid sa opservatorije Palomar.

U vreme svog otkrića, Sedna je bila najhladniji i najudaljeniji poznati objekat u Sunčevom sistemu. Imajući to u vidu, naučnici su odlučili da malu planetu nazovu Sedna, po Inuitskoj boginji mora koja, prema legendi, živi u dubinama Arktičkog okeana.

Lokacija Sedne

Sedna se nalazi izvan Kajperovog pojasa u Ortovom oblaku, i to u njegovom unutrašnjem delu.

Karakteristike Sedne

Veličina

Procenjuje se da ima između ≈1300-1770 km u prečniku, što je 75% od veličine Plutona. Njegova tačna masa ostaje nepoznata, pošto nema svog prirodnog satelita ili neko drugo telo u orbiti pomoću kojeg bi se izračunala masa.

Temperatura

Zbog udaljenosti od Sunca, mala planeta je izuzetno hladna. Naučnici veruju da temperature nikada ne porastu iznad -240°C.

Površina

Iako nije moguće reći kakva je tačno Sednina površina, naučnici utvrdili postojanje azota, metana i vodenog leda u njenim sastavom.

Upečatljiva crvena boja male planete slična je onoj na Marsu.

Orbita

Sedna ima naglašeno eliptičnu orbitu.

Ovakva orbita dovodi Sednu na rastojanje od čak 134 milijare kilometara od Sunca, što je 900 puta više od udaljenosti Zemlje od Sunca. 

Čak i kada Sedna prođe najbliže Zemlji, ona je i dalje dalje od Plutona, što ga čini veoma udaljenim susedom.

Planetoidu je potrebno otprilike 10.500 godina da obavi jedno putovanje oko Sunca. U stvari, poslednji put kada je Sedna bila blizu Zemlje bilo je pre oko 11.700 godina, kada je Zemlja tek izlazila iz svog zadnjeg ledenog doba.

Klasifikacija

Sedna je kategorisana kao mala planeta jer je njena orbita vodi direktno oko Sunca.

Mesec

U ovom trenutku nije otkriven nijedan mesec koji kruži oko Sedne.

Kada su prvi put primećeni, naučnici su verovali da mala planeta ima veoma sporu rotaciju, u proseku jedan okret svakih 20 dana. Ova spora brzina sugeriše da je Sedna morala da ima mesec čija gravitacija utiče na njega. Na veliku zabunu svih, međutim, nijedan mesec nije mogao biti lociran i stručnjaci su bili zbunjeni.

Kroz dalje studije, naučnici su dokazali da je rotacija planete zapravo bliža jednom okretu svakih 10 sati. Ovaj novi zaključak sugeriše da Sedna ne mora nužno imati mesece koji je okružuju i da do danas astronomi nisu bili svedoci nijednog astronomskog pratioca koji kruži oko male planete.

Istraživanje

U vreme pisanja ovog teksta, NASA nije objavila planove za istraživačku misiju u ovaj daleki svet. Međutim, planeta je navedena na njihovoj veb stranici za istraživanje solarnog sistema, što sugeriše da su buduće misije u domenu mogućnosti.

U idealnom slučaju, planovi za prelet satelita bi se desili između 2075-2076, kada će Sedna biti što bliže Suncu.

Zaključak

Na mnogo načina, daleka Sedna ostaje misterija.  U decenijama koje dolaze, sigurno će izaći na videlo više informacija o ovoj čudnoj maloj planeti.

Ekvatorijalni prečnik:
~1300 - 1770 km
Masa:
-
Orbitano rastojanje:
11 milijardi km - 134 milijardi km
Orbitalni ciklus:
10.500 godina
Rotacija 10.273 sata
Površinska temperatura: 
-240°C
Meseca:
-
Datum otkrića:
14. novembra 2003.
Otkrili ga:
M.E. Brown,  C.A. Trujillo i D.L. Rabinowitz

 

Izvor: The Planets 

 


Činjenice o okolini
- krakti podaci o drugim telima (planetama, galaksijama...)
svemir1