Za jedno astronomsko telo koje kruži oko Sunca ali zvanično ne spada u planete, Pluton, iako se nalazi na preko pet milijardi kilometara [1] od Sunca, tamo gde tumaraju komete i slična zaleđena tela, nije usamljen. Između ostalih čuda, Pluton oseduje najmanje pet meseci koji kruže oko njega.

pluto
Na slici koju je 2012. godine načinio Hablov teleskop vidi se Pluton i njegovi meseci. Dva mala, označena kao P4 i P5 imenova su kao Kerberos i Stix.

Početkom meseca, Međunarodna astronomska zajednica (IAU) je objavila imena dva njegova satelita, četvrtog i petog otkrivenog. Mesec №4 će od sada biti Kerberos, prema višeglavom psu iz grčke mitologije koji čuva ulaz u podzemni svet. Mesec №5 je nazvan Stix, prema reci koju duše moraju da pređu da bi otišle u podzemni svet, Had, i boginji koja tu vlada.

Ta imena su, naravno, povezana sa ostalima iz Plutonove porodice. Prema mitologiji, Pluton predstavlja boga podzemnog sveta, mesta koje se ponekad takođe naziva Hadom. Plutonov najveći mesec, Haron, nazvan je prema čamdžiji koji prevozi duše mrtvih preko reke Stiks; Hidra je višeglavi monstrum koji pomaže u čuvanju ulaza u podzemni svet; a Niks je Haronova mitološka majka.

Tokom 2011. i 2012, Kerberos i Stiks su uz pomoć Hablovog svemirskog teleskopa otkrili članovi tima predvođenog Markom R. Showalterom iz SETI Instituta koji se inače bavi potragom za vanzemaljskim životom. Njihov prečnik je procenjen na samo 10-34 km (Stiks je manji od njih dva), tako da su to najmanji Plutonovi otkriveni do sada.

Prema već ustaljenoj astronomskoj tradiciji otkrivač nove planete ili meseca može da predloži ime Međunarodnoj astro-zajednici, koja u 93 zemlje ima oko 11.000 članova i osnovana je još 1919. radi unapređivanja međunarodne naučne saradnje.

Međutim, dr Shawalter je smatrao da bi bilo mnogo zabavnije sve to prepustiti javnosti, te je na Internetu pokrenuo takmičenje u kome su svi mogli da predlože ili glasaju za naziv novih satelita. Kasnije je pričao da je bio zgranut kreativnošću i brojem mišljenja i sugestija koje je tamo čitao.

„Bilo je jako mnogo neobičnih imena,“ pisao je. „Neki su predlagali ’Potato i Potahto’, što mi je bilo vrlo smešno. Mnogo dece je pisalo o njima kao svojim ’miljenicima Hada’“.

Odmah se kao favorit namtnulo ime Vulkan, koji je bio grčki bog vatre i, možda kao još važnije, rodna planeta Mr. Spoka, lika iz mitske mega–serije „Star Trek“ koga je igrao Leonard Mimoy. Dr Showalter je Radnoj grupi za planetnu nomenklaturu i Komitetu za nomenklaturu malih tela Međunarodne astronomske zajednice predložio imena Vulkan i Cerberus – koje je posle promenjeno u grčko Kerberos da bi se izbegla konfuzija sa istoimenim asteroidom.

Astro–zajednica je odmah odbacila naziv Vulkan, jer se to ime već koristi za hipotetičku planetu između Merkura i Sunca, koja kao i Pluton ima jako komplikovanu istoriju. Svi se sećamo kako je 2006. Pluton izbačen iz kluba solarnih planeta, o čemu se i dan–danas debatuje po forumima i planetarijumima.

Na zasedanju međumarodne zajednice koje se tada održavalo u Pragu, izglasano je da je planeta okrugli objekat koji se okreće oko Sunca, i koji je „počistio“ sve druge objekte sa svoje putanje. Pluton je okrugao i okreće se oko Sunca, ali njegov region solarnog sistema je naseljen hiljadama malih zaleđenih objekata.

Zbog toga je Pluton proglašen za „patuljastu planetu“.

Kako to sad spojiti sa Kerberosom, Stiksom, Haronom, Niksom i Hidrom?

P.S.

Smatra se da je najmanje jedno malo telo zarobljeno u rezonanci 1:1 sa Plutonom. Radi se o oblektu („plutinu“) (15810) 1994 JR1, koji se nalazi u kvazi-satelitskom dinamičkom stanju. Taj objekat, otkriven 1994. godine, Plutonov je kvazi-sateli već 100.000 godina i biće to najmanje još 250.000 godina. Ima oko 127 km u prečniku. Trenutno je to najpoznatija meta sonde “New Horizons”. koji će proleteti kroz Plutonov sistem 2015. godine. U to vreme 1994 JR1 će se nalaziti na samo 2,7 AJ od Plutona, ali se svi nadamo da će do tada biti pronađeno znatno povoljnije (bliže) mete za istraživanje.



1. Zbog izuzetno eliptične putanje, zbog čega je nekada bliži Suncu od Neptuna, rastojanje od Sunca varira od 4,4 do 7 mld. km (30–49 AJ). Trenutno je na oko 34 AJ.

 

PLUTON

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: