mjesec_most_veca
Položaj Mjesečeva mosta i usporedba veličina

Ekipa istraživača okupljenih oko misije NASAina Lunar Recconaisance orbitera (LRO) pronašla je pravi Mjesečev most na fotografijama koje je ova letjelica snimila tijekom istraživanja Mjeseca.

Pravi, prirodni most, dug je dvadesetak metara! S jedne strane nalazi se sedam a s druge devet metara iznad okolnog tla. Mark Robinson iz LRO tima kaže kako nije (pre)rijetka pojava prirodnih mostova na Zemlji, no njihovo je projeklo i mehanizam nastanka objašnjiv erozijom ili geološkom aktivnošću Zemlje. S druge strane na Mjesecu nema erozije, a znanstvenici ga smatraju geološki mrtvim tijelom, pa je mehanizam nastanka ovog mosta prava zagonetka.

Robinson i ekipa kao radnu tezu nastanka ove zanimljive formacije povezuju s još intrigantnijim otkrićima, još uvijek nedokazanog, postojanja lave na površini Mjeseca. Moguće je da je most nastao kolabriranjem dva velika „mjehura“ lave, ili iznad samog grotla vulkana čije se postojanje u dalekoj povijesti Mjeseca zasad spominje samo kao špekulacija. Još je nekoliko sličnih kandidata za mostove na Mjesecu i njih treba dodatno snimati i istražiti. Hoće li takve strukture jednom u budućnosti biti prava, prirodno nadsvođena i zaštićena, mjesta za ljudske nastambe?

mjesec_most
Trodimenzionalna slika novootkrivenog mosta na Mjesecu

Nakon nekoliko desetljeća pauziranja i nezainteresiranosti, pažnja i istraživanja bezmalo svih svjetskih svemirskih agencija sada su usmjerena na Mjesec. Most kojeg zaista vrijedi pogledati kroz 3D naočale, samo je kap u moru novih iznenađenja i čuda koja nas tamo čekaju.