Iz zvjezdarnice Apollo redovno se svakodnevno motri Sunce. Donosimo rezultate promatranja Sunčeve aktivnosti u prošloj godini, a oni su zaista vrlo zanimljivi.

Počeci motrenja Sunca

Sunce promatramo otkako je otkriven teleskop, ali i prije toga ljudi su promatrali našu zvijezdu, kroz maglu, golim okom. Postoje zapisi još iz stare Kine u kojima se spominju takva promatranja. No, ova tema nije o njima, mi ćemo se ovdje baviti suvremenim promatranjima Sunca.

galileoGalileovi crteži Sunca od 26. i 27. lipnja 1613. godine. © Ljubaznošću: Rare Astronomy book by Galileo

Prva znanstvenapromatranja Sunca teleskopompotječu od Galilea Galileja i Thomasa Harriota koji su krajem 1610. godine napravili prva motrenja Sunca. Zatim su Johannes i David Fabricius i Christoph Scheiner prvi puta zabilježili promatranja u ožujku 1611. godine, a Johannes Fabricius je prvi objavio svoja promatranja u svojoj knjiziDe Maculis in Sole Observatis  (Promatranje pjega na Suncu).

sunce1

Galileo je svoja promatranja i skice Sunca prvi puta pokazao u proljeće 1611. godine u Rimu grupi važnih ljudi. I od tada je načinio mnoštvo skica Sunčeve površine. Sunce se počelo pratiti, bilježile su se Sunčeve pjege i objavljivali znanstveni radovi o Suncu. Naravno, riječ je o metodi projekcije na zaslon prilikom koje se Sunčeva slika projicira na papir i olovkom bilježe sve vidljive pojave na Sunčevoj površini – fotosferi Sunca. Takva promatranja Sunca traju do danas, punih 405 godina.

Suvremena opažanja Sunčeve aktivnosti

Otkrićem fotografije, počinje i doba astrofotografije, aprvu astrofotografiju Suncanačinili su francuski fizičari Louis Fizeau i Leon Foucault metodom dagerotipije, 2. travnja 1845. godine. Danas mnoge profesionalne zvjezdarnice u svijetu, poput na primjerKanzelhöhe Observatory u GrazuiliMt. Wilson Observatory, svakodnevno motre našu zvijezdu, a Sunce je omiljeni objekt promatranja i snimanja tisućama astronoma amatera širom svijeta.

prva

Isto tako, u svemiru se nalazi mnoštvo satelita opremljenih posebnim instrumentima za proučavanje Sunca koji mjere sve što se može izmjeriti u svim dijelovima spektra, ne propuštajući ništa što se događa na Suncu. Danas o Suncu znamo više nego ikada prije. Iako ono što vidimo sa Zemlje nije posve točno i precizno poput onoga kako to vidimo iz svemira, jer satelitima ne smeta atmosfera, oblaci, vlaga i magla, to nije razlog da ne promatramo i bilježimo promjene na Sunčevoj površini.

1 2015

 Aktivnost Sunca u januaru 2015. godine.

1 2015

Tabela promatranja Sunca u januaru 2015. godine.

Izradom crteža Sunčeve fotosfere vježbamo svoje vještine opažanja sitnih detalja i nijansi, upoznajemo na direktni način sve pojave na Suncu, pratimo iz dana u dan kretanje Sunčevih pjega, vidimo njihov razvoj, kako rastu i kako se raspadaju, kako se dijele na više grupa, promatramo sjajne fakule (oblake usijanog vodika), snimamo astrofotografije, video zapise, promatramo granulaciju i iz svega toga možemo izvući mnoštvo zaključaka o tome što se sve događa na Suncu. Takva promatranja i bilježenje u kontinuitetu od više godina i desetljeća pokazat će nam raste li Sunčeva aktivnost ili opada, kada se to događa, pomaže nam da predviđamo što će se na Suncu dogoditi u bližoj ili daljoj budućnosti, a to onda možemo iskoristiti za planiranje svojih aktivnosti i života na Zemlji.

2 2015

Aktivnost Sunca u februaru 2015. godine.

2 2015
Tabela promatranja Sunca u februaru 2015. godine.

Zahvaljujući promatranjima aktivnosti Sunca danas znamo kada nam prijeti opasnost od izbačaja oblaka visoko naelektriziranih čestica sa Sunca, inženjeri su naučili kako zaštititi osjetljive sklopove elektroenergetskog sustava prijenosa električne energije, kako zaštititi satelite i sustave komunikacije na Zemlji. Jer, Sunce je ne samo lijepo nego je i opasno pa što ga bolje upoznamo, lakše ćemo s njime "prijateljevati". U Hrvatskoj postoji profesionalni opservatorij za promatranje Sunca i zvijezda. Riječ je o Opservatoriju Hvar koji djeluje od 1972. godine. Njega ovdje spominjemo kako bismo vam dali informaciju da se i iz Hrvatske službeno motri Sunce.

Zvjezdarnica Apollo

No, ovdje će biti riječi o jednoj drugoj zvjezdarnici. Od početka 2015. godine djeluje privatna zvjezdarnica Apollo koja je specijalizirana baš za promatranje Sunčeve aktivnosti. Iz nje se svakodnevno vrše mjerenja aktivnosti Sunca, snimaju zanimljivi događaju na Suncu, obrađuju podaci i publiciraju u javnosti. Njezin vlasnik je autor ovog teksta i ona je nastavak mojih promatranja Sunca od prije tridesetak godina. Sve to možete pronaći na web stranicama zvjezdarnice Apollo.

3 2015

Aktivnost Sunca u martu 2015. godine.

3 2015
Tabela promatranja Sunca u martu 2015. godine.

Zašto baš Sunce? To ima veze s mojim počecima u astronomiji. Naime, nabavkom teleskopa, bio je to mali refraktor 60/910 mm, shvatio sam da se njime izvanredno može promatrati Sunce. Tada je počelo i moje druženje sa zagrebačkom Zvjezdarnicom kada sam se povezao s Gustavom Krenom koji je takva promatranja i bilježenja Sunčeve aktivnosti radio upravo na Zvjezdarnici u Zagrebu i kojemu sam redovito slao svoja promatranja. Kako Sunce nikada nije isto i uvijek nas iznenađuje svojom aktivnošću, ili neaktivnošću također, nikada ne znate što će vas dočekati kada okrenete teleskop prema njemu. I tako se ta ljubav prema našoj zvijezdi održala do današnjih dana.

4 2015

Aktivnost Sunca u aprilu 2015. godine.

4 2015
Tabela promatranja Sunca u aprilu 2015. godine.

Nakon tridesetogodišnje pauze od aktivnih promatranja, došlo je vrijeme da se vratim u igru i sagradim zvjezdarnicu Apollo iz koje mogu kvalitetno promatrati Sunce. Naravno, osim Sunca iz zvjezdarnice promatram i snimam i ostale nebeske objekte i pojave, no Sunce mi je, kao astronomska ljubav iz tinejdžerskih dana, ostalo i danas primarni interes promatranja.

Instrumenti

Za promatranje Sunca u zvjezdarnici Apollo koristi se katadioptički teleskop Sky-Watcher Maksutov 127/1500 mm koji je opremljen setom za projekciju Sunca na zaslon, a koriste se i astrokamera Astrolumina QHY 5-II-c i dva fotoaparata Canonove serije EOS. Projekcija Sunca vrši se na predložak veličine A4 na kojemu se nalazi kružni obrazac promjera 200 milimetara.

pjege6

Okular za projiciranje Sunca je 25 mm 1,25" TS Super Plössl koji na tom teleskopu daje povećanje od 60 puta. Za astrofotografiranje Sunca koristi se Baaderova AstroSolar folija i barlow 2,5 x. O snimanju astrofotografija pisao sam u članku "Astrofotografija za svakoga - snimajte i vi!".

5 2015

Aktivnost Sunca u maju 2015. godine.

5 2015
Tabela promatranja Sunca u maju 2015. godine.

Sunce promatram i snimam u vidljivom dijelu spektra. Znači bilježe se Sunčeve pjege i fakule, njihov položaj i dnevni hod Sunca. Nakon toga se svako takvo promatranje obrađuje da bi se iz toga izračunala Sunčeva aktivnost. Svi se podaci unose u računalo radi kasnije kompletne obrade. Na kraju godine računalno se obrađuju podaci koji su se sakupljali tijekom cijele godine i dobivaju se konačni obrađeni podaci o aktivnosti Sunca u toj godini.

6 2015
Aktivnost Sunca u junu 2015. godine.

6 2015
Tabela promatranja Sunca u junu 2015. godine.

Nekada sam ta promatranja ručno obrađivao, a pojavom osobnih računala osamdesetih godina prošlog stoljeća, napisao sam računalni program Solar Max za ZX Spectrum 48K koji mi je tada uvelike olakšao obradu. Danas u te svrhe koristim PC računalo koje po zadatim parametrima izračunava sve podatke, izrađuje grafikone i tako pomaže da dođem do krajnjih rezultata o aktivnosti Sunca. Pa krenimo redom.

Promatranja Sunca u 2015. godini

- U 2015. godini izvršeno je 185 promatranja Sunčeve aktivnosti. Da ne nabrajam sada sve detalje, prikazat ću samo minimalne i maksimalne vrijednosti. Detaljne podatke možete vidjeti u priloženim tabelama.

7 2015
Aktivnost Sunca u julu 2015. godine.

7 2015
Tabela promatranja Sunca u julu 2015. godine.

- Najveći broj promatranja bilo je u srpnju, 23 promatranja, a najmanje u veljači i travnju, po 9 promatranja. Iz toga možemo vidjeti kada je bilo najpovoljnije vrijeme, a kada nije bilo. Naravno, kada je bilo oblačno, maglovito ili takvo da se promatranja nisu mogla kvalitetno napraviti, nisam ih niti mogao napraviti.

Sunčeve pjege

pjege
Broj Sunčevih pjega u 2015. godini.

Najzanimljiviji trenuci Sunčeve aktivnosti u 2015. godini

Sunčeve pjege su izvori snažnog elektromagnetskog zračenja iz unutrašnjosti Sunca, a obično se sastoje iz dva elementa, umbre (sjene) i penumbre (polusjene). Tipična temperatura umbre je 4500°K (4227°C), a penumbre je 5500°K (5227°C). S obzirom da je temperatura Sunčeve fotosfere, dijela Sunca u vidljivom dijelu spektra 5780°K (5507°C), znači viša od temperature pjega, pjege primjećujemo kao tamnije pojave na Sunčevoj površini.

8 2015
Aktivnost Sunca u avgustu 2015. godine.

8 2015
Tabela promatranja Sunca u avgustu 2015. godine.

- Najviše pjega bilo je 17.11.2015. kada sam zabilježio čak 99 pjega. Tada su vremenski uvjeti bili gotovo idealni. Slika je bila mirna, treperenje zraka minimalno i na projekciji su se vidjeli svi mogući detalji. Takvih dobrih dana bilo je svega nekoliko i u tim se trenucima vide i najmanje pjege. Granulacija u tim trenucima bude tako dobro vidljiva da se vide sjene između mjehura pojedinih susjednih granula u Sunčevoj fotosferi.

pjege1

Uspoređujući to s astrofotografijama cijele ploče Sunca, vide se detalji kojih na fotografijama nema, nisu se mogle snimiti tako sitne nijanse ali su se na projekciji sasvim jasno vidjele. Znači astrofotografija ne zabilježi uvijek sve detalje iako bismo smatrali suprotno.

9 2015
Aktivnost Sunca u septembru 2015. godine.

9 2015
Tabela promatranja Sunca u septembru 2015. godine.

- Najmanje je pjega bilo u tri navrata, 20.03.2015, 29.04.2015. i 06.10.2015. kada sam zabilježio samo po 1 pjegu. No, i to je više nego da nije bilo niti jedne pjege, a to se u 2015. godini nije dogodilo.

10 2015
Aktivnost Sunca u oktobru 2015. godine.

10 2015
Tabela promatranja Sunca u oktobru 2015. godine.

- Ukupni prosjek broja pjega u 2015. godini bio je 29,83 pjege (promatrano je 5589 pjega).

- Najveći prosjek broja pjega bio je u studenome 55,06 pjega (promatrano je 881 pjega).

- Najmanji prosjek broja pjega bio je u ožujku 13,26 pjega (promatrano 252 pjege).

Grupe Sunčevih pjega

grupe
Broj grupa Sunčevih pjega u 2015. godini.

Zbog procesa u unutrašnjosti Sunca poznato je da se Sunčeve pjege "vole" grupirati. Takve grupe od nekoliko pjega rastu, šire se i na kraju se razdvajaju ili raspadaju, ovisno o njihovoj prirodi kada im se mijenja i polaritet.

11 2015
Aktivnost Sunca u novembru 2015. godine.

11 2015
Tabela promatranja Sunca u novembru 2015. godine.

- Najviše grupa pjega bilo je 30.01.2015, 24.03.2015. i 21.04.2015. kada sam zabilježio istovremeno po 10 grupa Sunčevih pjega.

- Najmanji broj grupa pjega bilo je u osam navrata kada je na Sunčevoj površini okrenutoj prema nama bila samo po jedna grupa pjega.

- Ukupni prosjek broja grupa pjega u 2015. godini bio je 4,66 grupe (promatrano 863 grupe).

crtez
Crtež Sunčeve aktivnosti sa svim potrebnim podacima dobivenim iz promatranja. © Ljubaznošću: Danijel Reponj / zvjezdarnica Apollo

- Najveći prosjek grupa pjega bio je u siječnju 2015. godine kada je bilo 6,54 grupa (promatrano 72 grupe)

- Najmanji prosjek je bio u kolovozu sa svega 3,54 grupe (promatrano 78 grupa)

Fakule


fakule
Broj fakula na površini Sunca u 2015. godini.

Fakule su, kako smo to već rekli, oblaci usijanog vodika čija je temperatura oko 300 stupnjeva viša od okolne temperature fotosfere pa ih stoga opažamo kao svjetlija nepravilna područja na Suncu. Najlakše ih je uočiti uz rubove Sunčeve ploče. Nije rijetkost da se fakule vide oko većih grupa Sunčevih pjega. Životni vijek fakula je doista dug, od 200 pa čak i 300 dana, za razliku od Sunčevih pjega koje traju u prosjeku 2 tjedna, do najviše jedne Sunčeve rotacije.

12 2015
Aktivnost Sunca u decembru 2015. godine.

12 2015
Tabela promatranja Sunca u decembru 2015. godine.

- Najviše fakula bilo je 16.11.2015. kada sam zabilježio 61 fakulu.

- Najmanje fakula bilo je u trinaest navrata tijekom 2015. godine kada nije bilo niti jedne fakule. Obično je riječ o nepovoljnim vremenskim uvjetima promatranja kada zbog oblaka ili sumaglice fakule nisu mogle biti zabilježene.

pjege2

- Ukupni prosjek broja fakula u 2015. godini bio je 14,42 fakula (promatrano 2668 fakula).

- Najveći prosjek fakula bilo je u svibnju, 19,50 fakula (promatrano 273 fakule).

- najniži prosjek fakula bio je u siječnju, svega 7,63 fakule (promatrano 84 fakule).

Aktivnost Sunca

aktivnost
Aktivnost Sunca u 2015. godini.

Aktivnost Sunca označava se kao Wolfov broj - R. Da bismo izračunali kolika je Sunčeva aktivnost trebaju nam najmanje dva podatka: broj pjega (f) i broj grupa (g). Formula za izračun Sunčeve aktivnosti je R=10g+f. Matematika je jednostavna.

- Najviša aktivnost Sunca bila je 06.07.2015. kada je Wolfov broj iznosio R=174.

- Najniža aktivnost Sunca bila je 20.03.2015; 29.04.2015. i 06.10.2015. kada je R=11.

sunce2

- Prosječna aktivnost Sunca u 2015. godini bila je R=76,48

- Najviši prosjek aktivnosti Sunca bio je u studenome kada je prosječna aktivnost bila R=108,81.

- Najniži prosjek bio je ožujku kada je prosječna aktivnost bila R=54,31.

sunce3

I eto, ovo je "krvna slika" Sunca u protekloj godini iz zvjezdarnice Apollo. Promatranja su usporediva s drugima u svijetu, no svatko će dobiti malo drugačije rezultate. Na promatranja utječu razni čimbenici, od vremenskih prilika, iskustva promatrača, instrumenata kojima se Sunce promatra i još kojekakvih sitnica.

pjege3

No, važno je biti dosljedan u promatranjima, provoditi ih redovito kada god se to može i kroz što duži vremenski period. Tada svako promatranje postane vrijedno i ulazi u bazu podataka iz koje se onda mogu raditi usporedbe i izračuni.

Jer, ne zaboravimo, Sunce nikada nije isto i ne ponavlja se, svaki dan je drugačije i svaki dan ćemo vidjeti nešto drugo u odnosu na protekli dan.

sunce4

Zahvaljujući Galileu i ljudima s početka ovoga teksta, mi danas imamo vrijedne zabilješke i crteže od prije 405 godina. Zahvaljujući njima znamo kako je Sunce tada izgledalo. Danas idemo njihovim stopama i putovima, a mi smo ih samo unaprijedili. Zahvaljujući Internetu, danas su nam dostupna ta njihova promatranja kao i promatranja mnogih zvjezdarnica u svijetu koje se bave promatranjima Sunca.

pjege4

Uz malo truda možemo pronaći neiscrpne baze podataka s crtežima Sunčeve aktivnosti koje se sistematski provode svakoga dana. Želite li se baviti znanstvenim radom iz astronomije, a nemate skupu opremu, promatranje Sunčeve aktivnosti prilika je za vas jer će vam i najmanji teleskop otvoriti vrata naizgled skrivenih tajni naše zvijezde. Kako se to točno radi opisali smo u članku pod naslovom "Opažanje Sunca", pa detalje potražite tamo.

pjege5

Uz ove rezultate dajemo vam i nekoliko najzanimljivijih astrofotografija Sunca i Sunčevih pjega snimljenih 2015. godine u zvjezdarnici Apollo.

 

Danijel Reponj
Author: Danijel Reponj