korona

Pisao nam naš čitalac Milan, pa kaže:

Pratim astronomski magazin i zanima me vaše mišljenje o sili koja dovodi do naglog ubrzanja čestica u koroni pa, normalno temperatura kao relativna kinetička energija raste čak i do nekoliko miliona stepeni C. Da li su za ovo odgovorne regionalna jaka polja ili je u pitanju neki drugi princip, pozdrav...

Za odgovor smo se obratili profesoru Draganu Gajiću sa niškog Prirodno-matematičkog fakulteta. 

Potpun odgovor zahteva čitavu knjigu, ali ga je profesor sažeo u nekoliko rečenica uz sugestiju za dalje čitanje:

GajicD Prof. dr Dragan Gajić

" U astrofizici se još uvek ne zna pravi odgovor na pitanje anomalnog zagrevanja korone, čije se čestice kreću takvim brzinama haotičnog kretanja, koje odgovaraju temperaturama od nekoliko miliona stepeni. 

Po nekim teorijama plazma korone se greje relaksacijom talasa (jono-akustičnih, Alfvenovih, jono-ciklotronski talasi) u plazmi korone. Oni u koronu dolaze iz unutrašnjosti Sunca i njihovo polje ubrzava tzv. rezonantne čestice, koje se nešto sporije kreću od talasa. Tom prilikom čestice se ubrzavaju, a talasi gube svoju energiju. 

Po drugim teorijama, plazma korone greje se česticama koje se po spiralnim putanjama kreću duž "otvorenih" magnetnih linija. 

Postoje i teorije u kojima se dokazuje da su udarni talasi prilikom hromosferskih eksplozija ti koji greju koronu. U svim ovim teorijama, koronina plazma se nakon inicijalnih zagrevanja u pojedinim oblastima u kolizionim procesima globalno termalizuje. 

Detaljnije se o ovome može videti npr. u:
https://science.nasa.gov/news-articles/the-mystery-of-coronal-heating
ili u:
https://en.wikipedia.org/wiki/Corona