14. oktobar. 2009.

Prva na svetu slika unutrašnje građe Sunčeve pege

pega

Polje solarne sile: obično se javljaju u grupama i traju dve nedelje. Njihov broj varira u ciklusu od 11 godina. Smatra se da je Sunce hladnije za 1% kada pega nema, tako da možda značajno utiču i na život na Zemlji. Primećene su i na drugim zvezdama.

Prvi kompjuterski model jedne Sunčeve pege - magnetske anomalije na površini Sunca (fotosferi) - prati magnetna polja u području, pomažući naučnicima da razumeju način na koju Sunce oslobađa energiju oko pege. U tamnom središtu, ili umbri, polje je toliko jako - oko 1.000 puta jače od solarnog proseka - da blokira solarne gasove koji inače ključaju na površini.

Na ivicama, slabije magnetno polje izbacuje dugačka vlakna plazme (obojene crveno) napolje brzinom od 100.000 km/h. Ovaj model je napravio novi IBM superkompjuter Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Boulderu (Kolorado), koji radi 76 biliona računskih operacija u sekundi. Naučnici su ga nahranili slikama Sunčevog magnetnog polja dobijenim teleskopima, zajedno sa tonama fizičkih formula. Kao rezultat, tim je dobio prvu sliku aktivnosti hipotetičke Sunčeve pege površine 5 milijardi kvadratnih kilometara i dubine 6.000 km. „Ono što nas najviše muči jeste da razumemo kako zvezda kao što je naše Sunce proizvodi magnetno polje," kaže Mathias Rempel, glavni naučnik i pokretač ovog projekta. „Sunce je ključ za shvatanje takvog pitanja jer je jedina zvezda (dovoljno blizu) kod koje možemo da proučavamo detalje takvog procesa."

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: