Odlučio sam pokrenuti novu temu o Suncu. Nazvao sam ju Sunčeva slikovnica. Zašto baš tako? Pa po onoj narodnoj – slika vrijedi više od tisuću riječi. S obzirom da je moj glavni posao u zvjezdarnici Apollo upravo praćenje Sunčeve aktivnosti, red je da to onda nekako predstavim javnosti na način kako je svima vama najzanimljivije – slikama. Objavljivat ću one najzanimljivije trenutke koje sam zabilježio astrofotografijom (ponekada i videom isto), a koji su po mojem mišljenju i izboru bili dovoljno atraktivni da zaslužuju ovakvu vrstu prezentacije. Nadam se da će vam se svidjeti.

Što se to događalo prve polovice rujna 2021. godine na Sunčevoj površini? Oni koji prate Facebook stranicu zvjezdarnice Apollo već su vidjeli nešto od zanimljivih astrofotografija površine Sunca tih dana. Sunčeva aktivnost se početkom ove godine napokon probudila nakon godina provedenih u minimumu aktivnosti. Vidimo to po porastu broja Sunčevih pjega. Tako su se početkom rujna počele pojavljivati pjege, isprva malo sramežljivo, da bi svakim danom njihov broj počeo rasti, grupe pjega su se sve više razvijale, dijelile, nestajale, nove se pojavljivale…

I tako je svaki dan imao svoje "sunčane" zanimljivosti. Naravno da sam ih sve zabilježio i eto, sada imate priliku vidjeti ovu rujansku "prvu rundu" pjegavosti Sunca. Razmišljao sam kako da ih prezentiram. Ako bih sve predstavljao kronološki, znači cijelu sliku Sunca pa zatim pojedine grupe pjega od istog dana, sve bi se nekako "razvodnilo". Zato sam odlučio primijeniti prikaz svake grupe pjega posebno, od prvog dana do posljednjeg i zatim prijeći na drugu grupu, istim redoslijedom. Tako će vam biti lakše i zanimljivije pratiti kako se pojedina grupa razvijala i što se događalo s njom. Pa krenimo.

Kako sam snimao?

Ukratko, snimao sam u fokusu teleskopa SkyWatcher Maksutov 127 / 1500 mm astrokamerom ZWO ASI462MC i Canon EOS 650D. Na objektivu teleskopa nalazio se Baaderov AstroSolar filtar, a ZWO ASI462MC je bila opremljena Baaderovim UV/IR cut and Luminance filtrom. Koga zanima kako izgledaju metode promatranja i snimanja Sunca u zvjezdarnici Apollo, može pogledati ovaj video u kojemu sam prikazao sve te metode. Nakon toga ćevam biti jasnije kako sam to radio.

https://www.youtube.com/watch?v=zghWtxYQ2SU

O oznakama kojima se označavaju Sunčeve pjege

Za početak potrebno je nekoliko objašnjenja. Sve grupe Sunčevih pjega imaju svoje oznake. To su oznake na primjer 27/3571, gdje je prvi set brojeva (27 u ovom slučaju) redni broj grupe pjega dodijeljen u zvjezdarnici Apollo tijekom tekuće godine. Drugi set brojeva (3571) je redni broj koji je dodijelila Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA – The National Oceanic and Atmospheric Administration). Cijelu priču oko toga napisao sam u članku naziva Kako se Sunčevim pjegama dodjeljuju oznake? i preporučam vam da ga pročitate, priča je jako zanimljiva i nakon toga će vam postati jasno puno toga oko tih, nekima zbunjujućih brojeva vezanih uz pjege na Suncu. 😊

Uz svaku sliku koja prikazuje detalje Sunčevih pjega, nalaze se i oznake po kojima ih možete pratiti. Na slikama koje sam dao kao orijentaciju o kojoj se grupi pjega radi, stavio sam, radi lakšeg praćenja, samo strelice s prvim setom brojeva, dakle oznakama koje Sunčevim pjegama dodjeljujem u zvjezdarnici Apollo. To je preciznije označavanje jer NOAA ne označava grupu pjega već isključivo aktivno područje u kojemu se jedna ili više grupa mogu istovremeno naći.

Prikaz događanja na cijeloj Sunčevoj ploči

I sada napokon možemo krenuti s prikazom ove Sunčeve slikovnice. Za početak ću vam prvo predstaviti izgled Sunca na dan 8. rujna 2021. godine iz razloga što se na toj astrofotografiji Sunčeve površine (fotosfere Sunca) nalaze upravo sve grupe pjega koje ćete vidjeti. Uz njih sam stavio i strelice s oznakama grupa pjega. To je čisto da steknete vizualnu predodžbu kako je to izgledalo.

Pjege-oznake

Sunce s označenim grupama pjega.

Na fotografiji gore možete vidjeti sedam grupa Sunčevih pjega. Neke se vide jasno, a neke su već gotovo iščezle ili su tek u početnoj fazi stvaranja. To je tek toliko da vidite kako su raspoređene i gdje se nalaze u odnosu jedne na druge. Naša priča počinje, naravno, nekoliko dana ranije, točnije, 1. rujna 2021. godine.

1

Sunce 1.9.2021. godine.

Na desnoj strani vidimo veliku grupu Sunčevih pjega koja se nalazi na jugozapadnom rubu Sunca. Ona nije uključena u ovu priču. Prava zanimljivost se jedva vidi, a to je sitna pjegica A klase koja upravo nastaje s druge, jugoistočne strane Sunčeve ploče. Vidite li ju? 😊 To je ona pjega pod brojem 72. Pogledajmo što se dalje događalo. 2. rujna 2021. godine naša, jedva vidljiva pjegica odjednom je u razmaku od 24 sata prerasla u grupu pjega C klase.

2

Sunce 2.9.2021. godine.

Time je dosegla svoju konačnu veličinu i više nije rasla. No, što se dogodilo slijedećega dana? Trećega rujna situacija se počela mijenjati.

3

Sunce 3.9.2021. godine.

Ako pozornije pogledate sliku, vidjet ćete da se na sjevernoj hemisferi Sunca, točno u pravcu iznad naše grupe pjega pojavila opet jedva zamjetna, nova grupica pjega A klase. Ona je dobila oznaku 73. Idućega dana, četvrtoga rujna naše društvo se počelo povećavati za još jednu grupu pjega.

4

Sunce 4.9.2021. godine.

Grupa pjega od prethodnoga dana, počela je rasti, širiti se i dosegla C klasu. Malo dolje, lijevo od nje, pojavila se nova grupica Sunčevih pjega A klase, koja je dobila oznaku 75. Istovremeno, nemojte da vam promakne, na desnom rubu Sunca, u ekvatorskoj zoni, pojavila se još jedna grupica A klase koja je dobila oznaku 74. Niti jedna od njih dvije neće ostvariti značajniju važnost jer se neće ni održati puno dulje od dan-dva. No zato će jedna druga grupa postati jako atraktivna. Možete ju vidjeti dolje lijevo, na jugoistočnom dijelu Sunca. Ta je grupa C klase dobila oznaku 76. Ako ju malo pomnije promotrite, vidjet ćete da je okružena oblakom fakula. To su oblaci usijanog vodika i primjećujemo ih kao svjetlija područja u obliku nepravilnih svjetlijih "mrlja" na Sunčevoj površini jer im je temperatura viša od okolne temperature Sunčeve fotosfere. Za razliku od pjega, koje su za oko 1000 stupnjeva hladnije od Sunčeve površine pa ih zato i vidimo kao tamnije pjege.

5

Sunce 5.9.2021.

Idućega dana, 5. rujna 2021. godine situacija se odjednom osjetno počela mijenjati. Već na prvi pogled vidimo da se počela stvarati svojevrsna "gužva" u fotosferi Sunca. One sitne pjegice A klase pod oznakama 74 i 75 netragom su nestale. No, gornja grupa oznake 73 dobila je jasnu formu u obliku umbre (sjene) i penumbre (polusjene koja okružuje tamniju umbru). Osim toga pokazuje tendenciju da se dvije komponente počinju udaljavati jedna od druge, a što će se kasnije i dogoditi. Isto tako, donja lijeva grupa koju sam spomenuo, oznake 76, sada je postala još jasnijom. Malo dolje desno od nje pojavila se jedna kompleksnija grupa pjega koja je dobila oznaku 77. Ta će grupa postati "perjanica" atraktivnosti za koji dan kako ćemo vidjeti.

6

Sunce 6.9.2021.

Šesti dan mjeseca rujna donosi nam već sasvim atraktivnu sliku na površini Sunca. Grupe su se sasvim jasno isprofilirale i ustalile. Gornja grupa pjega podijelila se u dvije grupe koje su se međusobno počele ubrzano udaljavati. Tako se ta grupa oznake 73 podijelila, razdvojila, i nova je dobila oznaku 78. Ako ste mislili da je tu čudima kraj, prevarili ste se. I donja grupa se također podijelila. Tako se grupa oznake 77 podijelila isto u dvije grupe, a nova je dobila oznaku 79. Grupa lijevo oznake 76 zadržava svoj kompaktni izgled baš kao i grupa oznake 72, to je ona desno. Show počinje već idućega dana.

7

Sunce 7.9.2021. godine.

Kako vidimo, gornje grupe pjega, oznake 73 i 78 se udaljavaju sve više jedna od druge, s time da se lijeva (78) počinje disperzirati i polako se raspada i nestaje. Grupa 72, ona skroz desno blizu zapadnog dijela Sunca i dalje je postojana. No, zato se gužva na južnoj polutki Sunca lijepo razvija. Lijevo je grupa oznake 76 i vidimo da se održala, kompaktna je i još više raste. Penumbra se razvija oko jezgri pjega, umbri, i drže se na okupu. Desno od njih promatramo scenarij koji se dogodio gore. Grupa koja se podijelila u dvije grupe sada malo po malo pokazuje tendenciju udaljavanja, usitnjavanja i raspadanja. Grupa oznake 77 je i dalje čvrsta, no ostala je sama, bez društva koje se odvojilo i dobilo oznaku 79 i počelo živjeti svoj zasebni život. Što će biti s njima? Pogledajmo.

8

Sunce 8.9.2021. godine.

Već idućega dana, 8. rujna 2021. godine stvari su postale jasnije. Gornja grupa oznake 78 gotovo da više ni ne postoji. Raspala se. No, grupa 73 se i dalje drži i ne posustaje. Lijepo oblikovana umbra okružena penumbrom i dalje je jasna. Baš kao i ona ispod, u donjem dijelu Sunca, oznake 72. Uopće se ne mijenja. Grupe 77 i 79 međusobno su promijenile svoje odnose i dok je grupa 77 održala i dalje održava svoju strukturu, pa se čak počela i okruživati fragmentima razbacane penumbre, grupa 79 polako prestaje postojati. Raspada se i nestaje. Lijevo od njih, grupa oznake 76 "uživa" u svojem položaju. Ne raspada se, ne nestaje i živi svoj "pjegavi" život postojano. Za sada je s njom sve u redu i čak je prešla u klasu F. Pogledamo li prema južnom dijelu ispod njih, vidjet ćemo tragove nastanka nove grupe pjega. Ona je dobila oznaku 80 i spada u klasu A.

9

Sunce 9.9.2021. godine.

Devetoga rujna 2021. godine, ništa se posebnoga nije vidjelo na Sunčevoj površini. Možda da samo spomenem da se grupa 78 potpuno dezintegrirala pa je sada na sjevernom dijelu Sunca ostala samo grupa 73. A novost na donjem dijelu je ta da je novostvorena grupa oznake 80 prešla u klasu B jer se počela razvijati. To znači da ćemo ju još promatrati.

10

Sunce 10.9.2021. godine.

I desetoga rujna sve je postojano. Nema nikakvih iznenađenja niti značajnijih aktivnosti. Grupe 72 i 73 se primiču zapadnom rubu Sunca i za dan-dva potpuno će nestati iz vidokruga. Novih grupa nema, a preostale se i dalje drže postojano, bez većih promjena.

11

Sunce 11.9.2021. godine.

Jedanaestoga rujna stvari su se počele mijenjati. Grupe 72 više nema, zašla je za zapadni rub Sunca. Njezin put slijedi grupa 73 i sada ju zadnji puta vidimo. Iznenađenje nam donosi grupa oznake 77 koja se iznenada aktivirala i oko sebe "posijala" mnoštvo pjegica kojima se počela okruživati. I to nakon što se grupa 79, koja se od nje odvojila, u potpunosti raspala. Grupa 76 i dalje je uglavnom nepromjenjiva. Lijevi dio njezinih pjega se pomalo "stanjio" no oblik joj je i dalje postojan. Grupa 80 više ne raste, naprotiv, i ona se počinje smanjivati. Promjene nam donosi idući dan.

12

Sunce, 12.9.2021. godine.

Sunce se 12. rujna počelo polako raščišćavati. Ostale su samo grupe oznaka 76 i 77. Sve druge su ili nestale, raspršile se, disperzirale, ili su zašle iza zapadnog dijela Sunčeve ploče. Grupa 76 koja je bila onako lijepa i postojana, vidljivo je promijenila svoju vizuru. Počela se raspadati. Istovremeno, oko grupe 77 vidljivo je nekoliko pjega koje se razvijaju na prvi pogled. Osim toga ove su dvije grupe povezane velikim oblacima fakula koje vidimo u njihovim neposrednim blizinama, a fakule su vidljive i nešto niže, ispod njih. Hoćemo li vidjeti što će se s njima na kraju dogoditi? Što nam donose iduća 2-3 dana?

13

Sunce 13.9.2021. godine.

Kraj je neminovan. Sada se jasno vidi da se obje grupe počinju raspadati. Malo je teže vidjeti što se baš točno događa jer su nam pod malim kutom za promatranje pa ne vidimo sve pojedinosti, no vidljivo je da su njihovi dani odbrojeni. Oko njih se i dalje nalaze svijetle fakule koje ih okružuju. Kao vjesnici kraja koji samo što nije došao. Ostalo nam je dva dana dok i posljednji tračak njihova postojanja ne nestane. Pa ispratimo ih, onako, reda radi. Zaslužile su jer su nas uveseljavale ovih petnaestak dana. 😊

14

Sunce 14.9.2021. godine.

Dana 14. rujna 2021. godine grupa 77 nestala je iza ruba Sunca. Ostala je samo grupa 76.

15

Sunce 15.9.2021. godine.

I eto, ostao je zadnji pogled na tračak, nekada atraktivne grupe 76. I izgleda da je Sunce opet otišlo u svoj minimum aktivnosti kada nema niti jedne vidljive pjege. No, ovime nismo došli do kraja. Sada ću vas pobliže upoznati sa svakom od ovih zanimljivih grupa Sunčevih pjega koje smo vidjeli. Jeste li spremni? 😊

Razvoj pojedinačnih grupa Sunčevih pjega

Ovdje ćete vidjeti kako su se razvijale grupe Sunčevih pjega koje sam spominjao, ali ovaj puta "iz blizine", odnosno snimane astrokamerom ZWO ASI462MC postavljenom u primarni fokus teleskopa. Krenut ćemo također redom kako su se pojavljivale na Sunčevoj površini. Prva je grupa pjega oznake 72.

Pjege-oznake_1

Položaj grupa Sunčevih pjega.

Krenula je na svoje putovanje na jugoistočnom dijelu Sunca. Sjećate se, bila je samo mala jedva vidljiva pjegica, da bi uskoro postala stabilna mala grupa pjega koja je izdržala svoje putovanje skroz do zapadnog dijela Sunca, bez nekih velikih promjena i izgubila se iz našeg vidokruga takva kakvu smo ju i promatrali cijelo vrijeme. Evo kako je to bilo.

21

22

23

24

25

26

27

28

Zatim tu je i grupa Sunčevih pjega oznake 73. Pojavila se također kao malena neugledna pjegica da bi ubrzo narasla do dimenzija koje su bile takve da se čak podijelila u dvije grupe pjega. Iako je novonastala grupa brzo nestala, izvorna se grupa održala dovoljno dugo da smo i nju mogli promatrati kako zalazi iza zapadnog ruba Sunca. Pogledajmo njezine najznačajnije trenutke.

Pjege-oznake_2

Položaj grupa Sunčevih pjega.

31

Ovdje lijevo vidimo kratkotrajnu grupu pjega oznake 75 koja se nije dugo zadržala u životu. Već idućega dana, 5. rujna 2021. godine više je nije bilo.

32

33

Ovdje se grupa oznake 73 podijelila u dvije, a novonastala grupa pjega dobila je prvu slobodnu oznaku broja 78. Za dva dana, ta se grupa raspala, ostali su samo jedva vidljivi ostaci, a izvorna je nastavila svoje putovanje prema zapadnom rubu Sunca i nestala iz našeg vidokruga.

34

35

Sada su nam ostale one atraktivne grupe pjega koje su zadržavale našu pozornost cijelo to vrijeme za koje su se vidjele u svoj svojoj raskošnosti. Rasle su, širile se, dijelile se u više grupa, ukratko, bile su jako zanimljive. Evo tih trenutaka.

Pjege-oznake_3

Položaj grupa Sunčevih pjega.

41

Ovdje vidimo grupu pjega oznake 76, a desno od nje rađanje grupe oznake 77 koja će prerasti u vrlo zanimljivu skupinu Sunčevih pjega.

42

43

44

I evo toga trenutka kada se grupa 77 podijelila na dvije. Nova (lijeva) je dobila oznaku 79 i počela se udaljavati od svoje "matične" grupe.

45

Pogledate li pažljivije sliku, vidjet ćete "silnice" koje "povezuju" ove dvije grupe. Protežu se u obliku trakastih prugica između tih dvaju grupa.

46

47

Gore vidimo raskošnu skupinu oznake 76. Desno se vidi već dobrano dezintegrirana grupa oznake 77, desno od nje je njezina "matična" grupa iz koje je ova nastala, a dolje se razvija grupa oznake 80 koja neće bitnije narasti.

48

49

50

51

52

53

Bliski pogled na grupe 76 i 77. Grupe 80 više nema, nestala je. Jako lijepo se vide pramenovi oblaka usijanog vodika, fakule, koje okružuju neposrednu okolinu Sunčevih pjega, ali i nešto niže područje gdje je nekada bila grupa oznake 80.

54

Zadnji pogled na grupu 77 koja se nalazi na samom zapadnom rubu Sunca. Njezinim tragom idući dan ići će i grupa 76, a što možete vidjeti na astrofotografiji ovdje dolje.

 55

I eto, došli smo do kraja ove Sunčeve slikovnice. Moram reći da mi je bilo zanimljivo pratiti ova zbivanja na Sunčevoj površini. Vrijeme me je poslužilo, puno vedrih dana, odlične atmosfere koja je omogućila ovako dobre uvjete za snimanje i što se lijepo potrefilo s aktivnosti Sunca koje nas je počastilo s ovim nestvarnim prizorima. Naravno, ovo je zapravo blijeda slika onoga što Sunce zna prirediti kada je u punom zamahu. To će se dogoditi za koju godinu opet, no sve više ovakvih dešavanja je uvod u ono što nas očekuje. Sigurni je pokazatelj da je minimum Sunčeve aktivnosti iza nas. 

Ova godina je započela taj novi period i sve je manje razdoblja kada na Suncu nema nikakvih aktivnosti, a sve je više dana kada se događaju ovakvi prizori. Naše je samo da ih pratimo. I uživamo u tome, naravno. Nadam se da vam se svidjelo. Slobodno napišite u komentare što mislite o svemu ovome, ja se neću ljutiti. Do iduće Slikovnice, koja će se dogoditi onda kada nam to Sunce i vremenske prilike odluče opet prikazati.

 

Kako se Sunčevim pjegama dodjeljuju oznake?
Sunce nam je živnulo
Živnulo Sunce 
Danijel Reponj
Author: Danijel Reponj