Veličine je deset Zemalja poredanih jedne do druge

sunce pjega AR3014

UPOZORENJE:
NE GLEDATI U SUNCE BEZ ODGOVARAJUĆEG ZAŠTITNOG STAKLA ILI FILTERA ZBOG OPASNOSTI OD OŠTEĆENJE I/ILI GUBITKA VIDA!

Na Sunčevoj površini, fotosferi, se ovih dana nalazi veoma razvijena Sunčeva pjega oznake AR3014 koja je toliko narasla da bi po njenoj dužini mogli poredati deset planeta Zemlja. Preko 125.000km ima u dužini, što je otprilike trećina udaljenosti Zemlja – Mjesec. Mastodontske dimenzije čine ju uočljivom golim okom uz upotrebu zaštitnog stakla ili specijalnog filtera koji čuvaju naš vid od ozbiljnog oštećenje ili gubitka. 

U smiraju dana, kad se Sunce nalazi tik pred zalaskom ili uoči samog zalaska ovu pjegu možemo bez problema vidjeti kao tamno područje na zagasito koloritnom Suncu. Najbezbolniji način za to je snimiti tada Sunce mobitelom ili fotoaparatom. Fotografirajte Sunce na zalasku i podijelite fotke sa nama na portalu, tko zna moguće usput na fotografiji ulovimo i mistični zeleni bljesak, a on nas (bar po Piratima s Kariba) vodi u drugu dimenziju..

Sunčeve pjege privremena su pojava na površini Sunca, tamnija su i hladnija od okolnih područja sa izrazito snažnom elektromagnetskom aktivnošću. Pojavljuju se veoma često, svakodnevno, prije, za vrijeme i nakon maksimuma Sunčeva ciklusa. Za vrijeme minimuma prođu dani, tjedni, mjeseci da nema niti jedne. Naša zvijezda sada se nalazi na putu ka maksimumu ciklusa koji vodimo pod brojem 25, a svaki od njih traje 7-15 godina, 11 prosječno.