sunce_12112010

Jučer rano ujutro po našem vremenu američka letjelica za istraživanje Sunca SDO, uočila je snažan izboj proizašao iz aktivne Sunčeve pjege 1123. Prema obrađenim podacima izbačak koronarne materije kreće se u pravcu Zemlje i do nas će stići tijekom nedjelje za kada se očekuju pojačane „igre“ polarne svjetlosti – aurore borealis. Moguće da će aurora tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak biti vidljiva i s nižih geografskih širina.

Iako će u srazu Zemljina magnetskog polja i ovog izbačaja koronarne materije doći do svojevrsne „bitke“ u Zemljinom magnetskom polju ne očekuju se problemi kakvi su zabilježeni u nekoliko slučajeva tijekom povijesti, kada su se dogodili i ispadi elektroenergetskog sustava za višemilijunsku populaciju i SAD i Kanadi.

Sunce polako kreće prema maksimumu svoje aktivnosti kojeg će dostići za nekoliko godina. Za vrijem proteklog maksimuma iz Istre je u nekoliko navrata bila vidljiva polarna svijetlost.

O SDO

SDO - Nasino oko za Sunce

Nasin novi orbiter Solar Dynamics Observatory, SDO, lansiran je u ... SDO je dragulj na kruni u floti Nasinih misija za proučavanje Sunca. ..

SDO - prvi snimci

Noćas su počeli da pristižu prvi snimci sa Nasine solarne opservatorije SDO (

Solar Dynamics Observatory). Fantastični su.

Lansiran Solar Dynamics Observatory 

SDO će biti postavljen u geosinhronu orbitu visoko iznad Zemlje. Njegova je lansirna masa 3100kg, a od toga 1400kg otpada na raketno gorivo ...