devojka

Kako vam se sviđa ova devojka? Meni je ona vrlo lepa, uredna i deluje pametno. Verujem  da je studentkinja. Sasvim blago je našminkana i po tome, a i po nenametljivoj frizuri rekao bih da  joj je više stalo do znanja nego do upadljivog izgleda. Tako je vedra, tako lepo raspoložena, ona svet gleda sa puno optimizma. Divna je. Ali... hmm, postoji problem s njom. Velik problem. 


U staroj Grčkoj bilo je ljudi koji su po ceo dan raspravljali o tako čudnim pitanjima kakva su recimo od čega je napravljen svet, da li je Zemlja okrugla, ko je brži Ahil ili kornjača, da li odapeta strela zapravo stoji u mestu, postoji li neka razlika između života i smrti i tako dalje, ovaj spisak je skoro beskonačan. A jedna od naj-najvažnijih tema za raspravu bila je šta je to realno, a šta prividno. Danas nam je ta tema bliža nego ikad.

krugKrajnje uprošćeno, ono što možemo da dodirnemo, opipamo, ono što je materijalno, recimo viljuška, konj, stolica – to je, kaže Platon, samo privid. Realnost je samo ideja o viljuški, konju itd. Nacrtajte krug i ma koliko se trudili da on bude što pravilniji pod lupom ćete videti da nije baš pravilan i da je kružnica rapava. Ali sama ideja o pravilnom krugu, krugu koji recimo zamislite, jeste pravilan krug. Dakle, nacrtan krug je privid realnosti, samo njegova slika. I tako dalje, kaže Platon. 

E da ne razglabam dalje (uzmite neku knjigu opšte filozofije ako vam ovo nije poznato) ta rasprava šta je realno, a šta privid, traje preko 2000 godina, pa se ponekad čini da su u pravu jedni, a ponekad drugi. Meni se nešto čini da je, kako sada ispada, Platon sa svojim idealizmom bliži istini jer sve više materijalnim svetom upravlja nešto nematrerijalno. Najslikovitije rečeno: iza skoro svega danas stoji neki softver. Dobro, nije Platon baš na to mislio o čemu ja sad pričam, ali nematerijalni svet, svet ideja, danas postaje sve važniji i sve je realniji. 

E sad nešto interesantno. Pogledajte ove fotografije dole. Vidite više ljudi! Različiti su ali svi imaju nešto zajedničko.

Realnost 1 Realnost 2
Realnost 3 Realnost 4
Realnost 5 Realnost 6
Realnost 7 Realnost 8
Realnost 9 Realnost 10
Realnost 11 Realnost 12
Realnost 13 Realnost 14

 

Svima njima zajedničko je to što oni ne postoje. Niti su ikad postojali, niti će ikad postojati.

Ako želite još idite na ovu adresu i refreshute da bi vam se ukazao sledeći nepostojeći lik. Ne znam koliko ih je, ali sigurno nije neki problem ni da ih bude beskonačno mnogo.

A ovde imate kako je sve to pravljeno: 

https://www.youtube.com/watch?v=u8qPvzk0AfY

Eh, možda će se uskoro ispostaviti da su filmski glumci suviše skupi pa će ih zameniti i to mnogo efikasnije, bolje i naročito realnije neki imaginarni likovi. A šta tek sledi…

 


Tema sa sličnom dilemom - šta je realnost:
Kako zaista izgleda devojka?