Komandant kosmičkog broda "Sajuz MS-08" Oleg Artemjev je veteran jedne ekspedicije na MKS koja je trajala gotovo 170 dana. Dva puta je izlazio u otvoreni kosmos gde je proveo više od 12 časova.

ArtemjevArtemjev je rodjen decembra 1970. u Rigi u, tada sovjetskoj republici Latviji. Srednju školu je završio u gradu Lenjinsku, nadomak kosmodroma Bajkonur, u Kazahstanu. Takodje, diplomirao elektrotehničke pribore na Talinskom politehnikumu. a 1998. diplomirao je na Baumanu tehniku i fiziku niskih temperatura. Deset godina kasnije, već kao kosmonaut, Artemjev je sa odličnim završio Državnu akademiju na katedri rukovodjenja departmenta.

Kosmička karijera Artemjeva započela je odmah posle diplomiranja 1998. u RKK "Energija" u sektoru za radove u otvorenom kosmosu. Takodje, učestvovao je u proveri sistema skafandra "Orlan-M" i opreme za podršku rada kosmonauta u otvorenom kosmosu na servisnom modulu "Zvezda", pre njegovog lansiranja prema MKS. Konačno, Artemjev je bio uključen i u program treninga kosmonauta u slučaju sletanja broda "Sajuz" na površinu mora.     

Artemjev je uvršten u grupu kosmonauta RKK "Energija" maja 2003. Dve godine je proveo na osnovnoj obuci, posle čega je u julu 2005. zvanično uvršten medju aktivne kosmonaute. Sledećih šest godina proveo je na obuci pri Centru za pripremu kosmonauta u okviru nekoliko uslovnih posada. Pored toga, u dva navrata je proveo po 14 dana u okviru priprema eksperimenta "MARS-500", da bi 2009. proveo 105 dana kao član posade "marsijanskog broda" upravo u ovom eksperimentu.

Prvo imenovanje Artemjeva u jednu od zvaničnih kosmičkih posada je usledilo u julu 2011. kada je obelodanjeno da je on član ekipe misije MKS-39/40. Prethodno, bio je dubler brodskog inženjera misije MKS-37/38 broda "Sajuz TMA-10M" koji je lansiran septembra 2013.

Prvi kosmički let Artemjev je obavio od marta do septembra 2014. kao brodski inženjer misije MKS-39/40. Kao što smo napisali, tokom ovog leta koji je trajao 169 dana, Artemjev je dva puta radio u otvorenom kosmosu. Za vreme drugog "leonovanja", Artemjev je ručno "lansirao" nanosatelit NS-1 koji su izradili studenti iz Rusije i Perua. 

Zanimljivo, odmah posle povratka učestvovao je u eksperimentu simulacije spuštanja na Mars. Tada je upravljao "modulom" za spuštanje na Crvenu planetu instaliranom u centrifugi, takodje u skafandru je niz lestve silazio na "površinu" Marsa i na njoj obavio nekoliko operacija. Ovo je bio prvi takav eksperiment koji je trebao da pokaže koliko su kosmonauti, posle dugotrajnog kosmičkog leta, sposobni da upravljaju spuštanjem modula na površinu neke planete i da rade na njoj.  

Već u julu 2015. Artemjev učestvuje u američkom podvodnom eksperimentu u laboratoriji NEEMO 20.

Ubrzo posle toga objavljeno je da je Artemjev uvršten u posadu misije MKS-53/54, ali je posle odluke "Roskosmosa" da se broj ruskih članova posade MKS smanji sa tri na dva, usledilo nekoliko promena u sastavu ruskog dela budućih kosmičkih posada MKS.

Konačno, u aprilu 2017, kada se Artemjev nalazio u Hjustonu trenirajući na američkom segmentu MKS-a, javljeno je da je naznačen za komandanta kosmičkog broda "Sajuz MS-08M" (misija MKS-55/56).

Artemjev je udostojen zvanja Heroja Ruske Federacije i magradjen medaljom Jurija Gagarina korporacija "Rosmokosmos".

Oženjen je Anom Sergejevnom sa kojom ima dvoje dece, uključujući devojčicu koja se rodila nekoliko meseci pre njegovog drugog kosmičkog leta.

Od hobija, Artemjev voli turizam, ronjenje, skijanje i čitanje knjiga.

Biografije:

Fotografije

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE EKSPEDICIJE MKS-55/56MKS-55/56

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...