U galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu otvorena je izložba povodom 35 godina rada Istraživačke stanice Petnica, naše eminentne obrazovne institucije.

isp2

Govoreći na otvaranju Izložbe akademik Vidojko Jović je rekao da mu je ras sa talentima u Petnici pružio mogućnost da svoje buduće mlade kolege upozna mnogo pre njihovih studija, jer je Petnica mesto koje okuplja naučnike i one koji žele naukom da se bave.

Direktor Petnice Vigor Majić je tom prilikom rekao: „Izložba o naših prvih 35 godina pokazuje šta smo sve postigli, sa kime smo sve radili, gde su sada svi ti uspešni ljudi koji su stasali u Petnici i čime se bave. Eksperiment Petnica je uspeo i nastavlja da postiže dobre rezultate. Nadam se da će i država to sebi priznati, kako bismo kao pravi partneri nastavili da gradimo narednih tridesetpet godina.“.

Izložbu je otvorio arheolog Andrej Starović, ovih dana poznat po objavljenom važnom naučnom radu u najnpoznatijem časopisu za nauku „Nature“, i koji je u Petnici bio polaznik, student saradnik, rukovodilac programa, a sada kao zapolseni u Narodnom muzeju u Beogradu i stručni saradnik. 

Gospodin Starović je otvarajući izložbu rekao: „Petnica je planirano izmaštana, osmiššljena i uspostavljena, ali je spontano opstala.

Izložba „35 godina Petnice“ može se pogledati u Galeriji SANU u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu do nedelje 29. aprila od 10 do 21 časa.

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika.

isp1