aepa 3D ristovic1
aepa nacrt gljuscic
DSC 0953
DSC 0958

Uskoro otvorenje parka

Na inicijativu i idejni prijedlog Astronomske udruge Vidulini općina Žminj krenula je prošle godine u realizaciju Astronomsko edukativnog parka AEPA Vidulini. Nakon sanacije terena i pripremnih zemljanih radova izbetonirana su postolja i sazidani nosači za četiri kamene klupe postavljene u smjeru istok, zapad, sjever i jug. U njihovom središtu postavljen je visoki drveni stup ubetoniran u masivno postolje koji služi kao gnomon (Sunčev sat) ali i kao nositelj mnogobrojnih putokaza. Pronaći ćemo tako putokaze za Žminj, Zagreb, Moskvu, Cape Town..ali i one koji nam pokazuju strane svijeta, udaljenost do sjevernog i južnog pola, ekvatora pa čak i putokaz koji nam govori koliko ima do početka, rođenja, svemira. 

AEPA se nalazi na sjecištu puteva prema turističkim zanimljivostima Žminjštine te već sada privlači pažnju kako domicilnog stanovništva tako i turista koji se tu vole fotografirati. Ovog je tjedna prostor oplemenjen raznolikim sadnicama (ružmarin, lavanda..). Predstoji još postavljanje glavne informativne ploče, info-natpisa o biljkama koje se tu nalaze te izrada letaka nakon čega će po riječima pročelnika Benčića park biti svečano otvoren. 

Navede li vas put u unutrašnjost Istre (cesta Vidulini-Pifari) svakako pogledajte AEPA i provjerite koliko ima kilometara do svjetskih metropola. Kao zanimljivost vrijedi istaknuti da se ovaj park nalazi na polovici sjeverne Zemljine polutke. Udaljnost do ekvatora jednaka je udaljnosti do sjevernog pola, iznosi točno 5001km.