„Dobro dosli na izložbu DINOSAURUSI ARGENTINE - DŽINOVI PATAGONIJE. Kada prodjete kroz crnu zavesu, ulazite u tajanstveni svet dinosaurusa koji je trajao oko 180 miliona godina..." Otprilike ovim recima, Aleksandar Stojanović, konzervator - entomolog Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, upućuje radoznale posetioce da pogledaju aktuelnu izlozbu Muzeja.

Dinosauri_510
Klinknite na poster da se učita veći

Izlozba predstavlja šetnju kroz eru mezozoika, doba u kojem su živeli dinosaurusi. Kroz peroide - trijas, juru i kredu, koje čine mezozoik i obuhvataju oko 180 miliona godina, posetilac se upoznaje sa najvećim izumrlim stanovnicima naše planete. Susreće se sa dinosaurusima i dešavanjima na Zemlji od pre oko 250 miliona godina, do oko 65 miliona godina unazad.

Na izložbi se mogu videti raznovrsni eksponati: jaja dinosaurusa i njihova gnezda, najstariji, najkrvoločniji, najmanji dinosaurusi, zatim biljojedi, mesojedi, oni koji su hodali na četiri odn. dve noge kao i morske nemani koje se i pored impozantne veličine i vremena postojanja ne svrstavaju u dinosauruse. Tu su i eksponati životinja koje predstavljaju kariku koja je nedostajala izmedju dinosaurusa i ptica kao i najkrupniji predstavnici zastrasujucih guštera, što u prevodu znace reci dino (strasan, uzasan) i sauria (guster).                        Dinosauri_detalj_510

Prostor hale Impuls, koja se nalazi u neposrednoj blizini hotela Kontinental na Novom Beogradu, za potrebe izlozbe podeljen je u vise celina. Prvu čine četiri prostorije u kojima se nalaze brojni eksponati, mistično osvetljeni, praćeni odgovarajućim dvojezičnim tekstom (srpsko - engleskim).

U drugoj celini nalaze se decije igraonice od kojih su neke nagradnog karaktera, zatim tragovi velikih, srednjih i malih dinosaurusa, kao i posteri ucenika skole dizajna iz Beograda, kojima je kao motiv za izradu postera posluzio upravo naziv izlozbe.

Poslednju celinu čini deo hale namenjen fosilnim ostacima organizama koji su živeli u Srbiji u isto vreme kada su drugim delovima naše planete gospodarili dinosaurusi.

Na izlasku iz hale nalazi se prodajni prostor u kojem zadovoljstvo za sebe, svoje bližnje ili prijatelje može pronaći svaki posetilac izložbe.

Svi eksponati predstavljaju verne replike originala i rađeni su u prirodnoj velicini. Uživanje u efektno i zanimljivo osmišljenoj izložbi posetioci mogu dopuniti fotografisanjem eksponata i komunikacijom sa ljubaznim osobljem Prirodnjačkog muzeja i volonterima, radi dobijanja dodatnih objašnjenja o dinosaurusima.

Izložba „Dinosaurusi Argentine - Džinovi Patagonije" napravljena je zahvaljujući saradnji sa kolegama iz GGPCLA (Grupo de gestores partimonio cultural latino - americano) i bice otvorena do polovine januara 2010. g.

Linkovi

dinosm1 Priče o dinosaurima

Dinosauri

Sve što je važno o njima

ZAŠTO SU NESTALI DINOSAURUSI

Preko 150 miliona godina dinosaurusi su vladali ovom planetom, a onda, pre 65 miliona godina, na kraju Krede, nestali su.U vrlo kratkom vremenskom periodu, ...

Ta divna nežna stvaoreja: Dinosaurusi

Kratka priča o divnim stvorenjima; upoznajte tiranosaurusa i brahiosaurusa


Author: Tatjana Milić Babić